Muž obviněný z vraždy dvaadvaceti lidí v El Pasu odmítl před soudem vinu

Američan Patrick Crusius, který podle vyšetřovatelů v srpnu v El Pasu zastřelil 22 lidí, ve čtvrtek před soudem prohlásil, že se necítí vinen z obvinění z vražd. Informovala o tom agentura AP. Policie přitom uvedla, že Crusius se k útoku doznal a že uvedl, že terčem jeho činu byli Mexičané.

Crusius ve čtvrtek poprvé v rámci slyšení před nadcházejícím procesem předstoupil před soudce. Prokuratura v procesu žádá trest smrti, obviněný ale vinu za vraždy necítí. Obhajoba uvedla, že existují dvě strany události a že obhajoba chce před soudem obě verze osvětlit.

Z dvaadvaceti obětí střelce bylo několik mexických občanů a mnozí další měli hispánská jména. V nákupním centru, kde se útok odehrál, byly v té době asi tři tisíce lidí. Policie následně Crusiuse zadržela necelý kilometr od místa činu. Se zdviženýma rukama se vzdal policistům na křižovatce, kde zastavil jeho vůz, zároveň se také k útoku přiznal.

Příští slyšení ve věci je naplánováno na 7. listopadu. Obhájce Joe Spencer řekl, že je morálně proti trestu smrti. Podle obžaloby jel podezřelý 11 hodin ze svého rodného města Allen v Texasu do El Pasa s jediným úmyslem – zabít Mexičany v západoamerickém pohraničním městě.

Asi 20 minut před masakrem podezřelý střelec zveřejnil manifest o 2300 slovech nazvaný „Nepříjemná pravda“, ve kterém použil bílý supremacistický jazyk, vyjádřil svou opozici vůči „rasovému smíchání“ a vyzval přistěhovalce, aby se vrátili do svých domovských zemí. „Pravděpodobně dnes zemřu,“ napsal v dokumentu zveřejněném na webu oblíbeném u bílých supremacistů.