Gibraltar odmítl příkaz soudu USA dál zadržovat íránský tanker. Loď byla mezitím přejmenována

Gibraltar odmítl žádost Spojených států, které na základě pátečního příkazu soudu ve Washingtonu žádaly, aby úřady tohoto britského teritoria dál blokovaly íránský ropný tanker. Informoval o tom na Twitteru list Gibraltar Chronicle. Plavidlo zadržel Gibraltar začátkem července kvůli podezření, že veze ropu do Sýrie, což zapovídají sankce Evropské unie. O propuštění tankeru ve čtvrtek rozhodl gibraltarský soud.

Kauza kolem zadrženého tankeru způsobila diplomatickou roztržku mezi Íránem a Británií. Teherán považoval zadržení své lodě za nelegální, čtrnáct dní po rozhodnutí Gibraltaru pak Íránci zadrželi v oblasti Hormuzského průlivu tanker Stena Impero, který plul pod britskou vlajkou. Londýn to považoval za odvetu.

Tanker, který původně nesl jméno Grace 1 a plul pod panamskou vlajkou, byl přejmenován. Loď má nyní na trupu nové jméno Adrian Darya-1 a vlaje nad ním íránská vlajka. Zatím stále kotví u Gibraltaru, na místo ale dorazila nová posádka, a loď tak může vyplout už v neděli nebo v pondělí.

Velitel íránského námořnictva admirál Hosejn Chánzádí uvedl, že íránské vojenské lodě jsou připravené tanker Adrian Darya doprovodit.

Gibraltar: Příkaz je nepřípustný

Americký federální soud v pátek vydal příkaz k zadržení íránského tankeru a k zabavení převážené ropy. USA tvrdí, že tanker pomáhá íránským revolučním gardám, které jsou na americkém seznamu teroristických organizací a chtějí zabránit jeho propuštění.

Podle Gibraltaru je ale tento příkaz nepřípustný, a to zejména kvůli tomu, že americký sankční režim vůči Íránu se podstatně liší od toho unijního. Proto vláda žádost ani nepostoupila Nejvyššímu soudu. „Sankční režim EU vůči Íránu, který lze aplikovat na Gibraltaru, je mnohem omezenější než režim aplikovatelný v USA,“ vysvětlila vláda v prohlášení.

Šéf gibraltarské vlády Fabian Picardo uvedl, že soud o propuštění tankeru rozhodl zejména s ohledem na to, že se Teherán písemně zaručil, že tanker náklad nevyloží v Sýrii. Írán ovšem tvrdí, že žádnou takovou záruku neposkytl.