Necítím se jako hrdina, říká pilot letadla, které přistálo v poli. Od Putina dostal nejvyšší vyznamenání

Necítím se jako hrdina, říká pilot letadla, které přistálo v poli. Od Putina dostal vyznamenání (zdroj: ČT24)

Ruský prezident Vladimir Putin v pátek udělil nejvyšší ruské vyznamenání – titul Hrdiny Ruska – pilotovi, který ve čtvrtek krátce po vzletu nouzově přistál v kukuřičném poli. Během manévru nikdo nepřišel o život. Stejné ocenění má i kopilot, zbytek posádky dostal medaili za odvahu a 226 cestujících v přepočtu 35 tisíc korun odškodného.

„Podepsal jsem dekret o vyznamenání posádky letadla, které, jak známo, provedlo tvrdé nouzové přistání u letiště Žukovskij,“ uvedl Putin s tím, že věří, že podobných příhod bude v budoucnu co nejméně.

Kapitána letu Damira Jusupova, který s letadlem po srážce s hejnem ptáků bezpečně přistál na poli, oslavují i ruská média. On sám se ale zvýšené pozornosti brání. „Byla to jediná věc, co se dala dělat. Proto se necítím jako hrdina. Každý pilot by udělal to samé,“ míní. „Cítím se trochu provinile, že jsem pasažéry nedovezl až do cíle, do Simferopolu,“ podotkl.

Posádka předvedla opravdu vynikající kus práce. Je vidět, že byla opravdu velmi dobře vycvičená, že piloti neztratili duchapřítomnost a jednali a chovali se tak, jak měli. To znamená, že se správně rozhodli pro přistání do pole a zachránili všechny cestující.
Ladislav Keller
kapitán Boeingu 737 a letecký publicista

Při manévru prý strach neměl. „Viděl jsem kukuřičné pole a doufal jsem, že přistanu dostatečně měkce. Snažil jsem se snížit vertikální rychlost, aby letoun co nejměkčeji přistál a hladce doklouzal,“ řekl. Vyzdvihl také profesionalitu posádky, které se podařilo včas evakuovat cestující.

Racky zřejmě přilákaly skládky

Letadlo Airbus A321 společnosti Ural Airlines startovalo z letiště jihovýchodně od Moskvy, cílem bylo krymské město Simferopol. Asi kilometr od startovací dráhy musel stroj nouzově přistát, protože do motorů se dostali rackové. Piloti před přistáním motory zcela vypli a posadili letoun plný paliva do kukuřičného pole.

Na palubě bylo 226 cestujících a sedm členů posádky, všichni přežili. První zprávy hovořily o 23 zraněných, podle posledních informací ale zranění utrpělo 74 lidí včetně 19 dětí, v nemocnici ale už nikdo není.

Někteří místní činitelé naznačili, že hejno racků mohly přilákat skládky poblíž letiště. Úřady v pátek poblíž místa havárie skutečně našly několik skládek, včetně jedné nelegální.

Média výkon pilota srovnávají s nouzovým přistáním amerického letadla na řece Hudson před deseti lety. Pilot letounu společnosti U.S. Airways tehdy západně od Manhattanu přistál na řece po srážce letadla s hejnem hus. I tehdy se incident obešel bez obětí na životech.