Monzunové deště působí v jižní Asii záplavy a sesuvy půdy. V Indii zemřelo přes sto lidí

Při záplavách a sesuvech půdy v jižní Asii zemřelo přes sto třicet lidí. Nejvíc obětí si následky silných monzunových dešťů vyžádaly v Indii, kde ve čtyřech státech na jihu a západě země zahynulo více než sto lidí. Hlavně v jižní části Indie by přitom měly srážky v příštích dnech ještě nabrat na intenzitě. Sesuvy půdy zabíjely také v Myanmaru a Vietnamu. Další statisíce obyvatel musely opustit své domovy.

Záplavy ve městě Sangli
Zdroj: ČTK/imago stock&people/Hindustan Times via www.imago-images.de

Zřejmě nejhorší je situace v jihoindickém svazovém státě Kérala, kde policie od čtvrtka potvrdila 48 obětí. Asi 125 tisíc lidí tam muselo odejít ze svých domovů do provizorního ubytování. Vláda nařídila armádě, aby do oblasti vyslala jednotky a začala letecky zásobovat odříznuté vesnice.

Úřady státu Kérala oznámily, že za poslední dva dny se tam objevilo zhruba osmdesát sesuvů půdy. Kvůli pokračujícím dešťům a špatnému počasí je v sedmi ze čtrnácti okresů tohoto indického státu v platnosti vysoký stupeň nebezpečí. Hlavní kéralské letiště v pobřežním městě Kóčin je už od pátku mimo provoz.

V sousedním státě Karnátaka zahynulo nejméně 24 lidí a na 235 tisíc se jich musí přesouvat do bezpečnějších míst, uvedla indická zpravodajská agentura PTI. Devět lidí se tam pohřešuje. Výrazně zasažena byla některá místa na severu Karnátaky a některé pobřežní oblasti.

Přívalové deště trápí také západoindické státy Gudžarát a Maháráštra. V tom prvním už v důsledku extrémního počasí zahynulo osm lidí, ve druhém nejméně sedmadvacet.

V Myanmaru bahno zaplavilo i klášter

Počasí trápí i další jihoasijské státy. Na východě Myanmaru při sesuvu půdy zemřelo nejméně 34 lidí, další desítky lidí jsou zraněny. Záchranáři v sobotu na místě sesuvu dál pátrají po desítkách dalších lidí, kteří se pohřešují. Příliv bahna v pátek zaplavil šestnáct domů a jeden klášter v Monském státě. Podle úřadů se ještě pohřešuje až osmdesát lidí.

Jedna z místních obyvatelek řekla, že pohřešuje dvě dcery a pět dalších příbuzných. „Slyšela jsem obrovský hluk, otočila jsem se a viděla, jak byl můj dům zasažen bahnem,“ popsala se slzami v očích.

Po celém Myanmaru se kvůli silným dešťům vylily řeky z břehů. Podle údajů OSN muselo své domovy v posledních týdnech opustit zhruba 89 tisíc lidí, mnoho z nich se ale už mohlo vrátit domů. Silné deště tento týden sužují také Vietnam, kde si sesuv půdy vyžádal nejméně osm obětí.

Monzunové deště trápí jih Asie každoročně zhruba od června do září a způsobují tam záplavy. Loni zasáhly indický stát Kérala nejsilnější monzuny za desítky let, vyžádaly si přes čtyři stovky obětí a více než milion lidí nechaly bez střechy nad hlavou. O rok dříve zemřelo při monzunových záplavách v Bangladéši, Indii, Nepálu a Pákistánu přes třináct set lidí.