Šifrovaný telefon královny i zbytek počítače Snowdena. Britská tajná služba se odhaluje veřejnosti

Události: Britská tajná služba nechala na výstavě nahlédnout do svého zákulisí (zdroj: ČT24)

Britská tajná odposlouchávací služba GCHQ veřejnosti v rámci unikátní výstavy zpřístupnila více než stovku předmětů, které byly v minulosti přísně utajené. Snaží se tak osvětlit svoji roli při ochraně země proti teroristům a kybernetickým útokům.

V muzeu si Britové mohou například prohlédnout, jak v 90. letech vypadal královnin šifrovaný telefon, ale také jaké aparáty používali britští premiéři pro utajované hovory s americkými prezidenty z dob studené války.

Návštěvníci se také dozví, proč třeba na první pohled nevinná interaktivní panenka může být zneužita jako odposlouchávací zařízení. Vystavený je i zbytek počítače, ve kterém Edward Snowden, který teď žije v Rusku pod ochranou Kremlu, ukrýval tajná data americké zpravodajské služby.

Jedna část výstavy je věnována i odhalování špionů, kteří pracovali v přestrojení pro sovětskou KGB. Archiv tajné služby poprvé zpřístupnil také šifrovací přístroj, jejž britská armáda používala až do 50. let.

„Je to neuvěřitelná rarita. Mysleli jsme, že tento přístroj byl zničený. Je vystavený vůbec poprvé. Ukázalo se, že nakonec GCHQ tento přístroj má,“ říká Hannah Daleyová z Muzea vědy a techniky v Londýně.

Šifrovací přístroj britské armády
Zdroj: ČT24

Britská tajná odposlouchávací služba, která zaměstnává na šest tisíc expertů, se vůbec poprvé za sto let své existence takovýmto způsobem otevírá veřejnosti. „Svět se změnil. Už nestačí, abychom sloužili výhradně v utajení. Musíme obhajovat důvěru u lidu, který máme chránit,“ uvedl ředitel GCHQ Jeremy Fleming.

„Máme za to, že tajná služba GCHQ nás chrání před ničemnými vládami, teroristy a kriminálníky. A skutečně tomu tak je. Zároveň tím ale taky hraje zásadní roli v zajištění naší prosperity,“ uvedl ředitel britského Muzea vědy a techniky Ian Blatchford.