Bezpečnost pasažérů na lodích by v budoucnu mohl hlídat speciální systém

Horizont ČT24: Bezpečnost pasažérů na lodích by v budoucnu mohl hlídat speciální systém (zdroj: ČT24)

Vědci a společnosti testují systém, který by měl zabránit podobným tragédiím, jaká se odehrála před sedmi lety na italské výletní lodi Costa Concordia. Tehdy kvůli chaosu na palubě zemřelo 32 lidí. Záchranáři i posádky by díky novému sledovacímu zařízení měli třeba přehled, v které části lodi se kdo nachází. Systém, který je možné zabudovat i do záchranných vest, má pomáhat i záchranářům na moři.

„Různé společnosti zabývající se námořní dopravou už nyní poskytují svým cestujícím elektronická zařízení, aby mohli nakupovat nebo se dostat do svých kajut. Můžeme tedy naše sledovací zařízení propojit s kartami nebo náramky,“ uvedl technický manažer Antonis Kalis z projektu Lynceus2Market.

Zařízení, které každého na palubě sleduje, by usnadnilo například evakuaci při nouzové situaci, kdy se doteď používají tištěné jmenné seznamy. „Důstojník odpovídající za bezpečnost může sledovat pohyb posádky a cestujících. Díky tomu se pak dá vysledovat pohřešovaný člověk. Použijete sledovací panel a víte přesně, kde je,“ vysvětluje výkonný ředitel OptionsNet IT Services Yiannis Panaretou.

Zařízení se dá zabudovat i do záchranných vest. V případě nehody záchranáři mohou využít k nalezení pasažéra ruční antény nebo najít signál pomocí dronů a helikoptér. Díky lokátorům by se měli dostat k obětem dříve, než dojde k podchlazení.

„Jsme ohromeni výsledky projektu Lynceus2Market. Tento systém opravdu může pomoci pátracím a záchranářským týmům při operacích, kdy čas hraje klíčovou roli,“ uvedl Andreas Charalambides ze Společného záchranného koordinačního centra Kypru.

Cílem výzkumného projektu je v blízké budoucnosti získat licenci a poskytovat technologii společnostem po celém světě. Systém nyní vývojáři testují. Tvrdí, že oproti GPS alternativám vyjde jen na zlomek ceny. Určený je prý pouze pro nouzové situace a cestující se tak o své soukromí bát nemusí.