Na dovolenou letadlem americké nebo ukrajinské společnosti. Aerolinky si půjčují stroje i posádky

Události: Českým aerolinkám půjčují své stroje ty zahraniční. Jde prý o obvyklou praxi (zdroj: ČT24)

Na letišti v Praze teď přistává 69 aerolinek. I kvůli Boeingům 737 Max, které nesmí do vzduchu, si hlavní přepravce – společnost Smartwings – půjčuje stroje a posádky od jiných firem. Vůbec poprvé je tak v Praze třeba velkokapacitní Airbus A350, kterým etiopské aerolinie odvezou turisty na Krétu.

Ačkoli na odbavovacích přepážkách svítí aerolinky Smartwings a ČSA, cestující mohou nasedat do stroje jiné letecké společnosti. Například Smartwings mají na léto půjčené stroje od americké společnosti Swift Air.

„Je na nich hezky vidět, že nemají jen barvy společnosti Smartwings, ale mají na sobě ještě modrý pruh,“ uvedl Michal Krsek z webu planes.cz. Piloti jsou ze Spojených států, letušky ale mluví česky.

Vedle amerických boeingů slouží v Česku i stroje z jiných zemí. „Asi deset strojů mají Smartwings pronajaty od jiných aerolinek. Nejčastěji to jsou letadla z východní Evropy – z Bulharska, Rumunska, Ukrajiny a Řecka. Jsou ale bezpečné. U těchto letadel jsou i zahraniční posádky,“ podotkl Krsek.

„Všichni stevardi umí anglicky a jsou zvyklí komunikovat s klienty, takže nějaké pokyny bez problému vysvětlí,“ uvedl mluvčí CK Fischer Jan Bezděk.

Kvůli nedostatku letadel se na jiné aerolinky musely obrátit i samotné cestovky. Náhradní spoje budou startovat především v Brně, Ostravě a Pardubicích. „Většinu dopravy zajišťují Smartwings. Zbytek obstarávají Air France, Tunis Air a další,“ uvedl mluvčí CK Exim Tours Petr Kostka.

„Například do Spojených arabských emirátů budeme létat s Emirates, máme tam Onur Air, což jsou turecké aerolinky,“ uvedl Bezděk. Pronájem zahraničních letadel není výjimečný. Třeba české Smartwings vypomáhají už několik let v zimě ve Spojených státech a Kanadě. ČSA zase létají pro Eurowings.