USA nabídly Teheránu jednání bez předběžných podmínek. Jen slovní hra, reagoval Írán

Spojené státy jsou připraveny zahájit „bez předběžných podmínek“ jednání s Íránem o jeho jaderném programu, potřebují ale vidět, že se tato země chová jako „normální stát“. Ve Švýcarsku to řekl americký ministr zahraničí Mike Pompeo. Írán v reakci nabídku odmítl jako „slovní hru“ a USA vyzval, aby místo toho změnily své chování.

Je to poprvé, co administrativa prezidenta Donalda Trumpa, která před více než rokem odstoupila od mezinárodní dohody o íránském jaderném programu a od té doby zesiluje hospodářské sankce a diplomatický a vojenský tlak na Írán, tak jasně řekla, že je připravena navázat s Teheránem dialog bez předběžných podmínek, zdůraznila agentura AFP.

„Jsme připraveni usednout s nimi (Íránem) k jednacímu stolu. Americké snahy radikálně zastavit neblahé aktivity islámské republiky a jejích revolučních sil budou ale pokračovat,“ dodal šéf americké diplomacie na společné tiskové konferenci se svým švýcarským protějškem Ignaziem Cassisem ve švýcarském městě Bellinzona.

Tím dal jasně na vědomí, že Washington přece jen nemá v úmyslu zmírnit svou politiku „maximálního tlaku“ na Teherán.

Íránský prezident Hasan Rúhání v sobotu naznačil, že by Írán mohl přistoupit na jednání, nesmí být ale k rozhovorům tlačen. Ministerstvo zahraničí Íránu však později vydalo odmítavé prohlášení, podle něhož Teherán po Washingtonu požaduje změnu chování spíše než současnou „slovní hru“. „Islámská republika Írán nevěnuje pozornost slovní hře a vyjadřování skryté agendy v nových podobách. Důležitá je obecná změna přístupu a nynějšího chování Spojených států vůči íránskému národu,“ uvedl mluvčí ministerstva Abbás Musáví.

Vztahy mezi USA a Íránem jsou na bodu mrazu od minulého roku, kdy americký prezident Trump oznámil odstoupení Spojených států od mezinárodní jaderné dohody s Íránem z roku 2015 a uvalil na islámskou republiku nové sankce.

Napětí v posledních týdnech vyvrcholilo, když USA do blízkovýchodního regionu vyslaly letadlovou loď a bombardéry B-52 kvůli blíže neupřesněné íránské hrozbě.

Donald Trump je zastáncem tvrdého postupu proti Teheránu, zároveň opakovaně vyzval íránské činitele, aby s USA usedli k jednáním o svém jaderném programu. To Íránci vždy odmítli.