Španělskou věznici zavalila pošta pro katalánské politiky, vedení muselo omezit příděl dopisů

Věznice ve španělské obci Soto del Real nedaleko Madridu omezila počet dopisů, které bude předávat jednotlivým vězňům, na maximálně dvacet na osobu denně. Zaměstnanci totiž rozdělováním pošty v poslední době trávili hodiny denně kvůli tisícům dopisů pro katalánské politiky souzené za referendum o nezávislosti. Někteří z nich kandidují v nedělních volbách.

„Zaměstnanec věznice musí každou korespondenci zaevidovat do počítače, pak zavolat vězně, který si dopis proti podpisu převezme. V případě katalánských politiků jsme byli totálně zavaleni dopisy a trávili jsme tím několik hodin denně,“ řekl deníku El Periódico zdroj z věznice v Soto del Real s tím, že někdy přišlo až 300 dopisů denně. Většina z nich podle téhož zdroje vyjadřovala podporu uvězněným politikům.

Vedení věznice v důsledku záplavy dopisů omezilo jejich příděl na 20 denně. Zbytek dostanou vězni, „až půjdou pryč“, uvedl deník. Zatím není jasné, zda „pryč“ bude znamenat na svobodu, nebo do věznic v Katalánsku. Proces s několika členy bývalého vedení Katalánska začal v únoru a konec se zatím nerýsuje.

Politici se spoluvězni vycházejí

Části z obžalovaných hrozí 16 až 25 let vězení za vzpouru, některá média ale spekulují, že by jim vláda mohla udělit milost. Pokud vyhraje v neděli pravice, milost téměř jistě nedostanou. I současná vláda socialistů ale variantu omilostnění zatím označovala za spekulace.

Sedm katalánských politiků má ve věznici v Soto del Real i dva sousedy ze španělské Lidové strany – bývalého ministra hospodářství a exšéfa Mezinárodního měnového fondu (MMF) Rodriga Rata a bývalého tajemníka lidovců Luise Bárcenase. Oba byli odsouzeni za finanční podvody. Podle zdrojů deníku El Periódico spolu všichni celkem dobře vycházejí, dohromady sledují fotbalové a basketbalové zápasy barcelonských a madridských klubů a občas si společně dají i kávu.