Do evropských voleb zbývá měsíc. Hlasovat budou i Britové, čeká se vzestup populistů

Události ČT: Měsíc do evropských voleb (zdroj: ČT24)

Už za měsíc se v členských zemích Evropské unie otevřou volební místnosti. Nové europoslance vyberou občané všech zemí osmadvacítky včetně Spojeného království. Tamní voliči původně hlasovat neměli, nakonec ale musí, protože jejich země z Unie zatím neodešla.

Přesně za měsíc si budou moci nejen Češi, ale dalších více než 350 milionů Evropanů vybrat svoje zástupce v Bruselu. Výsledek voleb však určí mnohem víc než jen složení parlamentu.

Současní poslanci se nejvíce obávají výrazného posílení antisystémových populistů, jako jsou třeba předseda italské strany Liga Matteo Salvini nebo šéfka francouzského Národního sdružení Marine Le Penová. Znamenalo by to konec pro současný směr Evropy. 

„Je složité to dobře popsat, ale všechno se tak rychle mění. Kvůli globalizaci, technologickému pokroku. Pro lidi je těžké s tím držet krok,“ odpovídá na dotaz po příčinách vzestupu populismu Ska Kellerová, kandidátka Zelených na šéfku Evropské komise.

V Británii zřejmě uspějí strůjci odchodu z EU

Největší atrakcí ale letos budou Britové. Na Ostrovech se totiž původně volby konat neměly. Jenže nakonec budou a podle průzkumů v nich paradoxně uspějí strany stojící za brexitem. Navíc právě ty se budou podílet nejen na sestavování vedení europarlamentu, ale i na výběru příští Komise. 

„Vracím se. Vlastně se nás vrací mnohem, mnohem víc,“ uvedl europoslanec Nigel Farage. Bývalý předseda euroskeptické Strany nezávislosti Spojeného království (UKIP) jde nyní do voleb se svou novou Stranou pro brexit. 

„Jsou to členové, mají legitimní právo se voleb účastnit, o tom nepochybuji. Ale znovu – tohle není věc, které bych mohl rozumět, podpořit ji, a nemyslím si ani, že je to politicky vhodné,“ komentoval ambice euroskeptiků Manfred Weber, lidovecký kandidát na šéfa Evropské komise.

V Česku budou volby 24. a 25. května

Volby do Evropského parlamentu se uskuteční od čtvrtka 23. května do neděle 26. května. Česko bude jedinou zemí, kde budou moci lidé přijít k urnám v průběhu dvou dnů, 24. a 25. května. Hlasovat budou moci v pátek od 14:00 do 22:00, v sobotu od 8:00 do 14:00. Česko bude mít v novém europarlamentu 21 zástupců, stejně jako dosud.

Češi patří spolu se Slováky, Iry a Malťany mezi pouhé čtyři země, jejichž občané nedostanou šanci volit mimo svou vlast. Oba středoevropské státy v minulých eurovolbách ovládly nejnižší příčky žebříčku volební účasti, která zde nedosáhla ani 20 procent.

Právě malým zájmem o volby vysvětlují autoři českého volebního zákona i úřady, proč opět nebude možné volit například na ambasádách. Někteří experti naopak poukazují na to, že volební účast u krajanů žijících v zahraničí bývá nadprůměrná a že právě eurovolby by pro ně mohly být zajímavější než pro velkou část Čechů, kteří žijí ve své rodné zemi.