Kouzelník popáté premiérem. Izraelský prezident pověřil Netanjahua sestavením vlády

Izraelský prezident Reuven Rivlin formálně pověřil dosavadního premiéra Benjamina Netanjahua sestavením příští koaliční vlády. Netanjahuova pravicová strana Likud má po volbách nejširší podporu ostatních stran. Netanjahuovi po pěti volebních výhrách říkají jeho stoupenci Kouzelník.

Staronový izraelský premiér má na sestavení koalice 28 dní s možností čtrnáctidenního prodloužení. Na začátku jeho pátého premiérského mandátu ho čeká jednání s kandidáty na ministerské posty.

Volby se konaly 9. dubna a Likud z nich vyšel s 35 mandáty ve 120členném parlamentu. Dobře si vedly i další pravicové strany, stejně jako náboženské, které chtějí jít s Likudem do vlády. Dohromady budou mít 65 mandátů.

Netanjahu ve volbách uspěl i přesto, že generální prokurátor Avichaj Mandelblit v únoru oznámil, že ho obviní z korupce a podvodu. Netanjahu obvinění odmítá s tím, že jsou politicky motivovaná; ze zákona nemá povinnost odstoupit z čela vlády, pokud bude obviněn.

Navíc má stále ještě možnost oficiální obvinění zvrátit v předběžném výslechu, který s ním Mandelblit chystá. Datum výslechu zatím nebylo stanoveno.

Prezident Rivlin měl v minulých dnech konzultace s představiteli 11 stran, jež se do parlamentu dostaly, aby získal představu, který politik získá nejširší podporu k sestavení vlády. Už v úterý oznámil, že je to Netanjahu.

Stejný počet mandátů jako Likud získala centristická formace Modrá a bílá, ta ale se svými spojenci dohromady nedisponuje nadpoloviční většinou poslanců.