Zbavit Matku Boží popela. Češi mohou přispět na obnovu Notre-Dame

Jen několik hodin poté, co Chrám Matky Boží v Paříži zachvátil požár, se na obnovu věhlasné gotické památky rozbíhají sbírky po celém světě – včetně té, kterou vyhlásil francouzský prezident Emmanuel Macron. Za Česko se iniciativy chopila zdejší biskupská konference.

Francouzský prezident Emmanuel Macron již v době požáru avizoval mezinárodní podpůrnou kampaň na obnovu gotického chrámu. V emocionálním projevu k televizním divákům označil obnovu katedrály za společný projekt pro nadcházející roky a avizoval: „Tuto katedrálu společně obnovíme všichni“.

Bertrand de Feydeau z Fondation du patrimoine v pondělí večer doplnil, že sbírka pro veřejnost se rozeběhne s úterním polednem.

Stovky milionů od módního průmyslu

Francouzský miliardářský rod Pinaultových již měl podle britské ITV přislíbit na obnovu chrámu částku přesahující sto milionů eur. S Paříží je ostatně rodina spojena prakticky stejně jako štíhlé gotické věže; Pinault mladší je výkonný ředitel exkluzivní módní skupiny Kering, která vlastní globální značky, jako je Gucci nebo Yves Saint Laurent.

Také rodina Arnaultových, která drží koncern LVMH vyrábějící luxusní zboží, věnuje na obnovu katedrály Notre-Dame mnohamilionovou částku. Vlastník módních značek Fendi a Louis Vuitton, šampaňského Dom Pérignon, hodinek Bvlgari či parfumérií Sephora chce na obnovu katedrály poskytnout sto milionů eur (2,6 miliardy korun).

Telefony ambasádě

Přispět chce i česká vláda, premiér Andrej Babiš (ANO) už v pondělí pro Deník N sdělil, že „určitě přispějeme“ s tím, že o konkrétním obnosu se jeho kabinet teprve bude bavit.

Češi pak od ranních hodin lidé volají a píší na francouzské velvyslanectví a ptají se, jak mohou finančně pomoct. Jakmile bude mezinárodní sbírka spuštěna, je velvyslanectví podle mluvčí Kateřiny Etrychové připraveno dodat všechny informace.

Prostřednictvím twitterového účtu vyjádřila ambasáda lidem i české vládě poděkování: „Děkujeme představitelům České republiky, občankám a občanům České republiky a všem dalším, kteří nám vyjádřili svou podporu a solidaritu. #NotreDame.“

Gesto českých biskupů

Přípravu tuzemské sbírky pak odpoledne oznámila Česká biskupská konference. „Arcidiecéze pařížská přišla ve Svatém týdnu o svůj biskupský kostel, kde se měl arcibiskup Michel Aupetit setkat na Zelený čtvrtek se svými kněžími, vést velkopáteční obřady a slavit Kristovo zmrtvýchvstání,“ řekl generální sekretář ČBK Stanislav Přibyl.

„Církev v České republice soucítí s pařížskou arcidiecézí a chce vyjádřit svoji podporu nejen modlitbou, ale i finanční pomocí,“ dodal. Přestože je katedrála vlastnictvím francouzského státu, arcibiskupství se podílí svými sbírkami na její obnově a nyní i na záchraně, a proto je podle Přibyla na místě směřovat výtěžek této sbírky pařížské místní církvi.

Číslo konta sbírky na opravu katedrály Notre-Dame v Paříži je 5304779730/2700 a variabilní symbol 910770. Dary jsou odečitatelné od základu daně z příjmu a dárcům bude vystaveno potvrzení, uvedla mluvčí ČBK Monika Klimentová.

Pomoc nabízí Paříži také Slovensko. „V případě, že bychom byli požádáni a my budeme ochotni nějakou částkou podpořit rekonstrukci této památky v Paříži, tak já budu trvat na tom, abychom nejméně třikrát tolik poslali do naší vyhořelé Krásné Hôrky. Abychom ji konečně zrekonstruovali a aby se i návštěvníci Slovenska mohli těšit z tohoto unikátu,“ řekl premiér Peter Pellegrini (Smer-SD).

Hrad Krásná Hôrka byl před sedmi lety vážně poškozen, když se oheň z okolního porostu rozšířil na národní kulturní památku a úplně zničil její dřevěnou šindelovou střechu. Podle policie za požár mohla neopatrnost dvou chlapců při zapalování cigarety.

Pomoc s tváří Quasimoda

Ve Spojených státech se na podporu obnovy Notre-Dame rozběhlo hned v pondělí večer několik sbírek na crowdsoucringové platformě Go Fund Me. Jak uvádí agentura Reuters, některé z nich pracují s motivem hrbatého zvoníka Quasimoda, ústřední postavy velkorysého románu Chrám Matky Boží v Paříži – a také pohádkové disneyovské adaptace z devadesátých let.

Sbírku na pomoc vyhořelé sakrální památce iniciovala také newyorská společnost pro francouzské dědictví French Heritage Society. Ta už v minulosti mj. dvěma granty za bezmála půl milionu dolarů podpořila restaurátorské projekty ve francouzské národní knihovně, a Notre-Dame, dle slov ředitelky, pomoc potřebuje bezpochyby. „Je to samozřejmě architektonický zázrak a památka, která by měla být obnovená,“ prohlásila ředitelka společnosti Jennifer Herleinová.