Sankce vůči KLDR zatím Trump nemírní. S Kimem se ale klidně sejde znovu

Americký prezident Donald Trump zatím neuvažuje o odvolání sankcí proti Severní Koreji. Prohlásil to v Bílém domě na úvod setkání s jihokorejským prezidentem Mun Če-inem. Ten Trumpa vyzval, aby využil nynější příznivé situace na Korejském poloostrově a výhledověuspořádal se severokorejským diktátorem Kim Čong-unem třetí summit. Tomu se Trump nebrání, chce ale postupovat krok za krokem.

Trumpova druhá schůzka s Kimem, která se konala v únoru v Hanoji, žádný výsledek nepřinesla a skončila předčasně. Americký prezident ale tento summit nehodnotí jako neúspěch, neboť ho považuje za součást většího procesu.

Horizont ČT24: Mun Če-in přemlouvá Trumpa k dalšímu summitu s Kimem (zdroj: ČT24)

Jihokorejský prezident přesvědčuje delší dobu toho amerického, aby Pchjongjangu částečně ustoupil a zmírnil proti němu namířené sankce. Soul věří, že gesto dobré vůle vůči severokorejskému diktátorovi by ho přesvědčilo, aby se vzdal jaderných zbraní.

Bílý dům ale něco takového odmítá. Odvolává se na vstřícnost předchozích amerických prezidentů, kteří již podobná gesta vyzkoušeli, ale zbytečně. Severní Korea díky nim údajně jen získávala čas a dokázala vyvinout jadernou zbraň. Trump nechce ztratit při vyjednávání manévrovací prostor a stále nechává otevřené všechny možnosti. „Vztah s Kimem je dobrý. Uvidíme, co se stane,“ prohlásil Trump.

Možnému třetímu summitu, který ještě nebyl ohlášen, se ale Trump nebrání. Dodal, že je nutné v řešení situace na Korejském poloostrově postupovat krok za krokem. Zda s Kimem od hanojského summitu hovořil, Trump novinářům neřekl.

Nepřátelé nás chtějí zničit

Pchjongjang už ale tak vstřícný není. Zatímco v posledních měsících tlumil silná prohlášení, nyní už ze Severní Koreje opět zaznívají. „Musíme zasadit vážnou ránu nepřátelským silám, které jsou odhodlány nás sankcemi zničit. Socialistické budování posuneme na vysokou úroveň soběstačnosti,“ prohlásila moderátorka severokorejské televize.

Právě opětovného vyostření situace a hrozby ze severu se jižní soused na poloostrově obává. Minulý měsíc severokorejské vedení naznačilo, že Kim Čong-un by mohl kvůli přetrvávajícím sankcím přehodnotit zákaz jaderných i raketových testů.