Kvůli brexitu poskočí srdce EU. V novém zeměpisném středu možná vznikne i stánek s klobásami

Horizont ČT24: Srdce EU se po brexitu posune na východ (zdroj: ČT24)

Velká Británie je zatím stále ve středu veškerého evropského dění. Ať dojde k odchodu Britů kdykoli, jedno je jisté: Unie změní své dimenze a s tím se posune i její zeměpisný střed. Podle Francouzského geografického institutu leží budoucí srce Evropy v malé bavorské vesničce Gadheim. Její obyvatelé jsou už na brexit plně připraveni.

Westerngrund o svůj titul střed EU po brexitu přijde
Zdroj: Martin Weiser/ČTK

Od vstupu Chorvatska před šesti lety střežil geograficky zaměřený střed Evropské unie bavorský Westerngrund.

Momentem brexitu ale srdce Evropy poskočí o 55 kilometrů na východ, do vesnice Gadheim. Je tak malá, že nemá ani vlastního starostu. Ten z příslušné střediskové obce ale přistupuje k budoucí výsadě odpovědně. „Samozřejmě počítáme s tím, že region a hlavně Gadheim přijede navštívit víc turistů,“ říká starosta Veitshöchheimu Jürgen Götz.

Podle propočtů francouzských geografů se bude pobrexitové srdce Evropy nacházet zhruba 200 metrů hluboko v poli obklopujícím Gadheim. K vyznačenému bodu, u nějž jsou už připraveny i stožáry pro vlajky EU, vedou dvě zpevněné polní cesty.

Gadheim je na zisk titulu střed EU připraven, stačí vyvěsit vlajky
Zdroj: ČTK/DPA/Karl-Josef Hildenbrand

Čestné občanství pro britskou premiérku

Gadheim se stane středem EU
Zdroj: Martin Weiser/ČTK

Kromě jednoho semaforu a autobusové zastávky tvoří Gadheim jen zemědělské usedlosti. „Třeba sem teď lidé přijedou. Je to dobrý kraj pro turistiku,“ ujišťuje místní obyvatelka Barbara Depaová.

Gadheimští dokonce navrhli udělit čestné občanství britské premiérce Therese Mayové. „To je zjevně složitější. Gadheim má samozřejmě důvod slavit. Ale myslím, že pro Evropu jako celek nebude dobré, když brexit nastane,“ tvrdí starosta Götz.

S odkladem brexitu z 29. března získali gadheimští čas na promyšlení, jak svou vesničku před oficiálním ziskem titulu středu EU zvelebit. Zvažují i investici do stánku s klobásami. Počítají ale i s tím, že se brexitu vůbec nedočkají. Nebo že o své místo na výsluní časem přijdou. V případě, že Unie přijme nového člena.