Domácím vězením Rusko pošlapalo Navalného práva, rozhodl štrasburský soud

Rusko porušilo práva opozičního politika Alexeje Navalného, když mu v roce 2014 uložilo domácí vězení a uvalilo na něj další restriktivní opatření. Rozhodl o tom Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku (ESLP). Přiřkl mu také odškodnění ve výši 20 tisíc eur. Navalnyj podle agentury AFP verdikt označil za vítězství a řekl, že bude mít „vážné důsledky pro všechny, kteří se v Rusku dopouštějí svévole“. Rozhodnutí ale není pravomocné a obě strany se proti němu mohou odvolat. Kreml s ním nesouhlasí.

Domácí vězení nebylo podle štrasburského soudu přiměřené, neboť neexistovalo nebezpečí útěku, a skutečným cílem sankcí vůči opozičnímu předákovi bylo „omezení jeho politické činnosti“. Soud uvedl, že Navalnyj musel nosit elektronické nákotníky, mohl komunikovat jen s nejbližší rodinou a svými právníky a nesměl psát dopisy ani se vyjadřovat na internetu.

Štrasburský soud konstatoval, že Rusko porušilo články 5, 10 a 18 Evropské úmluvy o ochraně lidských práv, týkající se osobní svobody a svobody vyjadřování. Přiřkl také Navalnému odškodnění ve výši 20 tisíc eur a další 2,5 tisíce eur za soudní výlohy (celkem přes půl milionu korun).

Kremelský mluvčí Dmitrij Peskov označil rozhodnutí štrasburského soudu za „poměrně nečekané“ a odmítl ho. „S tím lze sotva souhlasit,“ řekl a dodal, že posoudit Navalného kauzu je věcí ruského ministerstva spravedlnosti.

Rozhodnutí se týká případu údajné zpronevěry téměř 27 milionů rublů ruské pobočky francouzské kosmetické společnosti Yves Rocher a 4,5 milionu rublů ruské společnosti MPK. Kromě politika byl v případu obviněn i jeho bratr Oleg. 

Během vyšetřování měl Navalnyj nejprve zakázáno vycestovat ze země, poté byl ale obviněn, že podmínky zákazu porušuje, a v únoru 2014 byl proto umístěn do domácího vězení, v němž byl až do ledna 2015. Soud mu zakázal opouštět byt bez povolení vyšetřovatele a nesměl ani používat telefon či internet. Politik považoval domácí vězení za nezákonné, a jeho podmínky proto několikrát porušil.

Štrasburský soud už dříve označil proces za nespravedlivý

V prosinci 2014 uložil ruský soud Navalnému v případu tříapůlletý podmíněný trest,  jeho bratr Oleg dostal stejně dlouhý nepodmíněný trest. Štrasburský soud už v říjnu 2017 rozhodl, že proces nebyl spravedlivý, a přiznal bratrům odškodnění ve výši 76 tisíc eur (téměř dva miliony korun). Ruský soud sice loni tresty potvrdil, ale zároveň stát vyplatil odškodné.

Evropský soud pro lidská práva už loni v listopadu konstatoval, že politicky motivované bylo také opakované zadržování Navalného mezi lety 2012 a 2014. Soud zároveň Moskvě nařídil, aby Navalného odškodnila částkou 63 tisíc eur (více než 1,6 milionu korun).

Navalnyj je považován za nejvýraznější tvář ruské opozice a největšího opozičního konkurenta ruské hlavy státu Vladimira Putina.