Režiséru Serebrennikovovi soud zrušil domácí vězení. Stále mu ale hrozí až deset let za mřížemi

Moskevský soud zrušil domácí vězení režisérovi Kirillu Serebrennikovovi obviněnému z defraudace. Oznámila to tisková agentura TASS. Kritik korupce, byrokracie i ruského vedení je obviněný, že se svými spolupracovníky zpronevěřil až 133 milionů rublů (skoro 47 milionů korun). V případě odsouzení mu hrozí až deset let vězení. Soud mu nařídil, aby neopouštěl Rusko.

V roce 2011 Serebrennikov zorganizoval projekt nazvaný Platforma, který měl přispět k popularizaci moderního umění. Program měla uskutečnit společnost zvaná Sedmé studio, která dostala dotaci ministerstva kultury ve výši přes 200 milionů rublů. Podle vyšetřovatelů Serebrennikov a jeho spolupracovníci vykazovali neexistující náklady a nezákonně se obohatili. Obvinění vinu popírají.

Serebrennikovův osud vyvolal na ruské umělecké scéně neobvykle širokou vlnu odporu, stíhání režiséra odsoudili také mnozí jeho zahraniční kolegové. Režisér a jeho stoupenci proces označují za další projev omezování uměleckých svobod v Rusku.

Kvůli domácímu vězení umělec zmeškal premiéry svých dvou divadelních produkcí, ale přes zákaz používat telefon a internet dál pracoval z domova. V domácím vězení strávil půldruhého roku; zatčen byl v noci na 22. srpna 2017 během natáčení v Petrohradu.

Režisér: Nic neskončilo

„Teď budeme slavit. A brzy se vrátím (k práci v divadle),“ řekl režisér agentuře Interfax. Dodal, že domácí vězení nesnášel psychicky snadno, ale má hodně práce, na pořadu jsou představení a zkoušky. Poděkoval také všem, kteří jej a další spoluobviněné podporovali. „Ještě jednou zopakuji: nic neskončilo, budeme pokračovat v dokazování naší neviny před soudem,“ zdůraznil.

Obhájkyně Irina Poverinovová ruské redakci BBC řekla, že rozhodnutí soudu neznamená „žádný obrat v případu, ale jen drobnou příjemnost“.

Serebrennikovova tvorba je ve světě sledovaná, jeho filmy se promítaly na festivalech v Cannes i v Benátkách. Režisér se v minulosti kriticky vyjádřil k rostoucí cenzuře v Rusku a prohlásil, že „vše se vrací k nejžalostnější sovětské praxi“. Minulý měsíc získal ocenění jako nejlepší ruský režisér za film Léto, který stříhal už v domácím vězení.

Umělcovy problémy začaly baletem o homosexuálním tanečníkovi

Tažení proti Serebrennikovovi začalo v roce 2017, když režisér připravil představení o tanečníkovi Rudolfu Nurejevovi. Tento uznávaný umělec se netajil svou homosexualitou a kvůli tomu emigroval do Francie. Na scéně se kromě jiného objevil snímek nahého Nurejeva. V Rusku platí od roku 2013 kritizovaný zákon, který zakazuje „propagaci“ homosexuality. 

Podle zastánců Serebrennikova je režisér jen další obětí z řad kritiků režimu, která čelí vymyšlenému obvinění z finanční kriminality.