Příliš náklonnosti škodí. Joe Biden čelí nařčení z nevhodného chování vůči ženám

Horizont ČT24: Bidenova kandidatura je ohrožena (zdroj: ČT24)

Už čtyři ženy obvinily bývalého amerického viceprezidenta Joea Bidena z nepatřičného chování. Jednou z nich je Bidenova někdejší asistentka Amy Lapposová, která tvrdí, že jí bývalý senátor státu Delaware a viceprezident v administrativě prezidenta Baracka Obamy v letech 2009 až 2017 před deseti lety sáhl na obličej a otřel se svým nosem o její. Obvinění může ohrozit očekávanou Bidenovu prezidentskou kandidaturu.

Jako první Bidena z nevhodných dotyků a polibků nedávno obvinila demokratická politička Lucy Floresová. Incident, který Floresová zveřejnila v newyorském magazínu The Cut, se měl odehrát v listopadu 2014, kdy jí Biden pomáhal v její neúspěšné kandidatuře na viceguvernérku státu Nevada. Biden si podle svého mluvčího událost nevybavuje.

Amy Lapposová uvedla, že se jí Biden nevhodně dotkl při akci, která se uskutečnila v soukromém domě v Connecticutu v roce 2009. V rozhovoru pro deník Hartford Courant Lapposová řekla, že Biden tehdy vešel do kuchyně, aby poděkoval svým zaměstnancům, a následně položil obě dlaně na její obličej a otřel se svým nosem o její.

Nově se výčet žen rozšířil o Caitlyn Carusovou a D. J. Hillovou. Nyní 22letá Carusová tvrdí, že Biden jí položil ruku na stehno, ačkoli se vrtěla, aby vyjádřila svou nevoli. Také společné objetí trvalo příliš dlouho, poznamenala. Incident se stal před třemi lety na univerzitě v Nevadě, kde se konala debata o sexuálním násilí, jehož byla Carusová obětí.

Devětapadesátiletá spisovatelka Hillová se s Bidenem setkala v roce 2012 na benefici v Minneapolis. Viceprezident jí během společného focení položil na rameno ruku, kterou pak nechal klesat po jejích zádech. Podle Hillové si nepříjemné situace všiml manžel, který příhodu ukončil vtipem. „Jen on ví, co bylo jeho záměrem,“ řekla o Bidenově chování Hillová. Dodala, že nyní se mění normy, takže když se někdo cítí nepříjemně, měl by být schopen to
říct.

Lucy Floresová a Amy Lapposová nařkly Bidena z nevhodného chování
Zdroj: ČT24

„V průběhu mnoha let, které jsem strávil volebními kampaněmi a ve veřejném prostoru, jsem si mnohokrát podal ruku, objal někoho, projevil náklonnost, podporu a útěchu, a nikdy jsem se nedomníval, že jsem se choval nevhodně,“ uvedl Biden v prohlášení, kterým na obvinění reagoval.

„Dospěli jsme však do důležité doby, kdy ženy mají pocit, že mohou a měly by hovořit o svých zkušenost a muži by jim měli naslouchat, a to já budu,“ slíbil.

Vítej v našem světě, žertoval Trump

V projevu na republikánské benefiční večeři se do kauzy i sám Trump, kterého v minulosti několik žen obvinilo z obhroublého chování a o kterém pornoherečka Stormy Daniels tvrdí, že s ní podváděl manželku Melanii. Během prezidentské kampaně v roce 2016 se objevilo video, na kterém se Trump chvástá, že jako mocný a bohatý může ženám podle libosti sahat do rozkroku.

„Chtěl jsem mu zavolat, i když ho moc dobře neznám, chtěl jsem mu říct: 'Vítej v našem světě, Joe. Bavíš se, Joe?“ řekl Trump. Prohlásil také, že Biden, pokud se rozhodne do prezidentských voleb v roce 2020 vstoupit, pro něj nepředstavuje hrozbu, neboť socialistické křídlo demokratů usilovně pracuje na Bidenově likvidaci.

Trump rovněž účastníkům benefiční večeře vyprávěl, jak chtěl políbit během návštěvy Iráku jistého generála. „Cítil jsem se jako Joe Biden,“ poznamenal prezident k pobavení publika.

Za Bidena se postavila řada demokratů

O Bidenovi se v souvislosti s nadcházejícími prezidentskými volbami v roce 2020 hovoří jako o možném uchazeči o nominaci demokratů. Bývalý viceprezident se ale ještě nevyjádřil, zda do klání vstoupí. Pokud by se kandidovat rozhodl, byl by podle průzkumů favoritem.

O kandidaturu za Demokratickou stranu se politik pokoušel neúspěšně už v letech 1988 a 2008, tentokrát jsou jeho vyhlídky nejlepší a bez šancí by nebyl ani proti obhájci úřadu Donaldu Trumpovi.

Preference voličů Demokratické strany
Zdroj: ČT24

Část členů Demokratické strany proto ihned přispěchala s obhajobou jeho chování. „Je to velmi emocionální člověk,“ ujišťuje starosta Bostonu Marty Walsh.

Joe Biden se Stephanií Carterovou
Zdroj: ČT24

Za Bidena se postavila i Stephanie Carterová, žena někdejšího ministra obrany Ashtona Cartera. Na čtyři roky starých záběrech, které nyní stále dokola vysílají americké televize, má Biden položené ruce na jejích ramenou. Podle Carterové nešlo o neslušné chování, jak snímek interpretují aktivistky hnutí MeToo, ale o výraz podpory od dlouholetého přítele.

V to, že nařčení Bidena nediskvalifikují z boje o demokratickou nominaci, věří i šéfka Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová. Biden by ale prý měl pochopit, že „osobní prostor je důležitý“.

Podle Amy Lapposové by však Biden prezidentským kandidátem být neměl. „Nechtěná náklonnost“ podle ní rozhodně není v pořádku.