Odpovědí bude silová reakce, varuje expert před následky vzniku americké vesmírné armády

Horizont ČT24: Trump a jeho vesmírné síly (zdroj: ČT24)

Americký prezident Donald Trump ohlásil vznik nových vesmírných sil. Podle bezpečnostního analytika Nikoly Schmidta z FSV UK ale problém s přeplněným vesmírným prostorem nevyřeší – naopak zřejmě vyvolá silovou reakci ze strany států jako Rusko nebo Čína. „Vznik této síly spíš provokuje, místo abychom vytvářeli prostředí, ve kterém budeme spolupracovat,“ řekl Schmidt. O nebezpečné militarizaci kosmu se mluvilo už v 80. letech v souvislosti s Reaganovým projektem přezdívaným Hvězdné války.

Podle Trumpa mají vesmírné síly zaručit vedoucí pozici Spojených států i mimo pozemní, vodní a vzdušná bojiště. Podle zastánců návrhu nevěnuje letectvo dostatečnou pozornost změnám poměrů kolem Země. Rusko a Čína přitom podle nich vyvíjejí protidružicové zbraně, které by mohly představovat hrozbu pro americké satelity.

„Vesmír se postupně přeplňuje, máme tam fungujících asi 1800 satelitů, ale třeba jen Elon Musk dostal nedávno licenci na dalších 11 tisíc,“ upozornil analytik. „Vznikají takzvané megakonstelace a vedou se diskuse o tom, jakým způsobem si vynutit pravidla provozu a pohybu na oběžné dráze,“ vysvětlil Schmidt.

„Ve chvíli, kdy tu situaci poskytnete nikoli civilní, ale vojenské složce, tak se na to Rusko a Čína budou dívat jiným způsobem. Když vytvoříte sílu, reakce bude pravděpodobně vytvoření síly,“ konstatoval expert.

Vesmírné jednotky budou po námořnictvu, námořní pěchotě, pozemních silách, letectvu a pohraniční stráži šestou složkou amerického vojska. Podle vedení letectva může spuštění celého projektu stát 13 miliard dolarů. Úřadující ministr obrany Patrick Shanahan ale tvrdí, že se plán vejde do pěti miliard.

Vybudování nové vojenské složky ale musí schválit Kongres. Trump očekává, že kongresmani jeho ambiciózní projekt podpoří a Spojené státy tak vykročí do nového věku vesmírných technologií.

Podle kritiků ale tento záměr povede k nebezpečné militarizaci vesmíru. „Trump zcela evidentně ustupuje demokratům a staví situaci do pozice, kdy se tomu sice říká space force, ale nebude to samostatná část americké armády, nýbrž to bude spadat pod letectvo, což snižuje potencionální vážnost situace. Nicméně pořád se bavíme o tom, že vzniká vojenská síla, která by se ve vesmíru měla použít,“ podotkl Schmidt.

Připomněl srážku satelitů a sestřelení nefunkční čínské družice. „Obě události způsobily množství orbitálního smetí. Takže jakýkoliv minimální konflikt, který by se na oběžné dráze odehrál, bude příčinou vzniku problému mnohem závažnějšího, který ta síla nevyřeší a problém jen prohloubí, a to nejen pro zbytek světa, ale i pro Spojené státy,“ upozornil analytik. „Z tohoto pohledu je to rozhodnutí nešťastné,“ míní Schmidt.