Brexit je příležitostí k posílení našich globálních zájmů. Včetně použití tvrdé síly, tvrdí britský ministr

Britskému vojenskému rozpočtu hrozí v příštích letech škrty (zdroj: ČT24)

Britský ministr obrany Gavin Williamson prohlásil, že Spojené království je připravené použít tvrdou sílu, aby po brexitu ochránilo své globální zájmy. Podle něj Londýn nemůže být spokojený jen s ochranou vlastního území. Ministr chce poslat novou letadlovou loď do sporných vod Tichého oceánu, aby Číně demonstroval britskou vojenskou sílu.

Podle mě Británie bude stále hrát svoji roli v evropské bezpečnosti. Problémem je brexit. Odchod z EU celý evropský kontinent velmi oslabí.
Luke Harding
reportér listu Guardian, autor knihy Tajná dohoda

Ministr  Williamson se domnívá, že Brexit je pro Velkou Británii a její vliv ve světě největší příležitostí za posledních padesát let. Proto chce poslat novou letadlovou loď na Blízký východ i do Paficiku. Trajekty hodlá Londýn přeměnit na válečná plavidla, stejně tak pořídit letku dronů.

„Brexit nás přivedl do okamžiku, skvělého okamžiku v naší historii, kdy musíme posílit naši globální přítomnost,“ uvedl rezolutně Williamson.

Brexit ale zatím přináší hlavně politicku nestabilitu. Britskému vojenskému rozpočtu hrozí, že v příštích letech přijdou škrty. Londýn ale ujišťuje, že mu na bezpečnosti záleží.

Země jako Rusko a Čína dostaly varování, že mezinárodní pravidla je třeba dodržovat a nesmějí se stírat hranice mezi mírem a válkou. „Spojené království jako globální velmoc, která má opravdu globální zájmy, je zemí s pátou největší ekonomikou na světě, pátým největším obranným rozpočtem na světě a je druhým největším vývozcem zbraní,“ upozorňuje Williamson.

Gavin Williamson
Zdroj: Andreas Gebert/Reuters

Financial Times: britská armáda se tenčí

Řada expertů jeho údaje zpochybňuje. Británie je podle nich až pátým největším zbrojním exportérem světa. Podle aktuálních údajů listu Financial Times je britská armáda nejmenší za desítky let a nečeká se, že do roku 2020 splní cíl 82 tisíc bojeschopných vojáků.

V rámci Severoatlantické aliance ale Británie utrácí na armádu nejvíc hned po Spojených státech a letos v prosinci bude hostit summit k 70. výročí založení NATO. „To vše zastiňuje obava z brexitu bez dohody. Britská policie varuje, že by přišla o přístup do Schengenského informačního systému, který je klíčovou unijní bezpečnostní databází,“ přibližuje zpravodaj ČT Bohumil Vostal.

„Policejní šéf odpovědný za přípravu na brexit prohlásil, že se kvůli odchodu bez dohody z EU sníží bezpečí naší země,“ poznamenala labouristka Yvette Cooperová, předsedkyně sněmovního výboru pro vnitro.

Brexit bez dohody znemožní Británii vydávat evropský zatýkací rozkaz. Vyšetřování se tak mohou protáhnout o měsíce. Krizový scénář je už připravený. Nástup padesátky nových policistů do nového centra přijde britské daňové poplatníky ročně na víc než půl miliardy korun.