Speciální tým našel trosky stroje, ve kterém letěl fotbalista Sala. Uvnitř je patrné jedno tělo

Po dvou týdnech od zmizení letadla, ve kterém cestoval argentinský fotbalista Emiliano Sala, našel speciální pátrací tým trosky stroje. Ve vraku je viditelné jedno tělo. Letoun se ztratil 21. ledna nad Lamanšským průlivem, z radarů zmizel poblíž jednoho z Normanských ostrovů.

„Objevili jsme trosky letadla, kterým cestovali Emiliano Sala a pilot David Ibbotson,“ uvedl v neděli bez dalších podrobností na Twitteru americký specialista na hledání vraků David Mearns, který akci vedl. Dodal, že policie již kontaktovala rodiny pohřešovaných. Po letadle jeho tým pátral na speciální lodi.

Pomocí dálkově řízené ponorky se podařilo nahlédnout do trosek letounu. „Na základě analýzy videozáběrů jde o vrak hledaného letadla Piper Malibu a bohužel je na záběrech viditelné tělo uprostřed vraku,“ uvedl v prohlášení britský úřad pro vyšetřování leteckých nehod AAIB, který nyní řeší další kroky společně s rodinami obou cestujících a policií.

Oficiální pátrání po Salovi a pilotovi malého letadla Ibbotsonovi záchranáři ukončili bez úspěchu po třech dnech. Už tehdy konstatovali, že naděje na objevení přeživších je mizivá.

Další pátrání posléze umožnila veřejná sbírka, které se zúčastnili i Diego Maradona či Lionel Messi a v níž se vybralo přes 300 tisíc eur (více než sedm milionů korun). Britská pobočka úřadu pro vyšetřování leteckých nehod AAIB ve středu oznámila, že se u francouzského pobřeží našlo polstrování ze sedadel.

Fotbalista se letu do Cardiffu bál

Sala se osudného letu z Nantes do Cardiffu obával. Argentinská média zveřejnila záznam hlasové zprávy z mobilní aplikace WhatsApp přímo z paluby stroje, v níž osmadvacetiletý útočník naznačil špatný technický stav letounu.

„Právě jsem na palubě letadla, které vypadá, jako by se mělo rozpadnout. Pokud byste o mně neměli do hodiny a půl žádné zprávy, nevím, jestli by neměli poslat někoho, kdo by mě našel. Opravdu se bojím,“ uvedl Sala mimo jiné na zvukové nahrávce. V pozadí je slyšet nastartovaný motor letadla.

Stroj s pilotem a hráčem zmizel poblíž ostrova Guernsey – jednoho z Normanských ostrovů – nedaleko francouzského pobřeží. Argentinský útočník se byl rozloučit se spoluhráči v Nantes, odkud odešel do Cardiffu za 15 milionů liber (436 milionů korun), což je nejvyšší přestupová částka v historii tohoto velšského klubu hrajícího Premier League.