Nejistota kolem brexitu dusí cestovní ruch. Neřízený odchod by ztížil situaci hlavně cestujícím Britům

Události: Brexit dopadá i na cestovní ruch (zdroj: ČT24)

Britští poslanci budou v úterý hlasovat o návrzích na další postup v brexitovém procesu. Pokud se situaci po odmítnutí dohody vyjednané premiérkou Theresou Mayovou nepodaří odblokovat, výrazně stoupne riziko neřízeného odchodu Británie z Unie, který by zásadně poznamenal i cestování. Už loni Británie podle zprávy OSN zaznamenala pokles turistů o více než pět procent. Značně se na tom podílí menší zájem turistů z Evropské unie.

Turisté ze zemí Unie zůstávají navzdory zájmu nejpočetnější skupinou mířící do Velké Británie, ročně jich tam dorazí na 25 milionů.

Ředitelka společnosti Visit Britain Patricia Yatesová ale očekává, že pokles bude pokračovat i letos. Země zůstává i přes pokles libry drahou destinací a v kombinaci s nejistotou ohledně brexitu se turisté do objednávek pobytů nehrnou. Organizace proto spustila kampaň Přátelé Evropy, která občany EU ujišťuje, že se jim v Británii dostane vřelého přivítání.

Brexit ale ovlivňuje i miliony Britů při plánování letní dovolené. Oproti loňskému lednu přibývá těch, kteří chtějí odletět za sluncem a odpočinout si od hádek kolem brexitu. Destinace mimo Evropskou unii zaznamenaly nárůst zájmu o 19 procent.

Potvrzuje to i Karen Simmondsová, která v cestovním ruchu podniká už dvacet let. „Cítím, že lidé odkládají rozhodnutí, kam cestovat. Mohly by z toho profitovat země mimo Evropskou unii jako Černá Hora, Norsko nebo Turecko. Podle mě Britové pozastavují rozhodnutí do toho velkého dne,“ naráží na 29. březen, kdy by mělo Spojené království opustit Evropskou unii. Ať už s dohodou, nebo bez ní.

Evropský průkaz zdravotního pojištění
Zdroj: ČT24

Tvrdý brexit připraví Brity v Unii o řidičáky i zdravotní pojištění

Brexit bez dohody by znamenal, že si ostrovní řidiči budou muset zařídit mezinárodní průkaz za 160 korun ročně pro cesty do EU. Ti, co tam žijí, si pak musí zařídit místní průkaz, jinak jim hrozí nové zkoušky. Na 27 milionů Britů také okamžitě přijde o evropský průkaz zdravotního pojištění, který jim zaručuje nezbytnou lékařskou péči v unijních státech.

Evropská unie se navíc od roku 2021 chystá zavést cestovní systém ETIAS pro třetí země s bezvízovou povinností. Britové by pak platili v přepočtu 180 korun za žádost pro cestování po zemích EU, která by platila tři roky.

Brexit bez dohody zasáhne i domácí zvířata, jejichž pasy při cestách do EU přestanou platit. Majitelé budou muset jít za veterinářem minimálně čtyři měsíce před plánovanou cestou a pořídit zvířeti nejen mikročip, ale také očkování proti vzteklině. Deset dní před cestou do EU pak budou muset získat zdravotní certifikát.