Řím se po požáru spalovny topí v odpadcích. Školy kvůli hygieně hrozí zavřením

Řím nestíhá odklízet odpadky, městu přitížil nedávný požár spalovny (zdroj: ČT24)

Řím se už roky potýká s problémy s odklízením odpadků v ulicích. Po prosincovém požáru nejdůležitější městské spalovny už ale situace začíná být neúnosná. Upozorňují na to nejen obyvatelé, ale i ředitelé škol a školek, před kterými se mezi hromadami odpadků prohánějí i krysy. Na radnici kvůli tomu poslali dopis, ve kterém hrozí zavřením škol, pokud se situace nezačne řešit.

„Je zbytečné, abychom děti učili o ekologii a o tom, jak se chovat ve svém prostředí, když potom úřady a dospělí dávají špatný příklad,“ uvedl předseda Svazu ředitelů škol Mario Rusconi.

Římskou radnici vede od roku 2016 starostka Virginia Raggiová z populistického Hnutí pěti hvězd. Právě na její hlavu se snáší největší kritika za zoufalý stav v městských ulicích. Její stranický šéf vidí příčiny poslední odpadkové krize jinde než v neschopném vedení města.

„Požár jedné z klíčových spaloven dostal město na kolena. Ale vím, že radnice, kraj i ministerstvo životního prostředí hledají společně řešení,“ uvedl ministr pro hospodářský rozvoj a vůdce Hnutí pěti hvězd Luigi Di Maio.

Podle obyvatel nezvládá město úklid ulic dlouhodobě

Nejdůležitější římská spalovna, která dokázala zpracovat až 800 tun odpadu denně – téměř čtvrtinu toho, co Řím vyprodukuje – vyhořela 11. prosince. Obyvatelé města ale rozhodně nepovažují její požár za hlavní důvod toho, že si u nich ucpávají nos i statisíce turistů.

„Trvá to mnohem déle. Pamatuji si, jak jsme v září vodili děti do školy po matracích. Po matracích vyhozených na ulici. Je to dramatická situace,“ říká obyvatel Říma.

Zoufalí Římané vyšli už v říjnu do ulic a zapálili asi sedmdesát popelnic, protože už zápach nechtěli dál snášet. Kromě starostky viní i firmu AMA, která má úklid na starosti. Lidé volají po systémovém dlouhodobém řešení – stejně jako Evropská unie, která už loni v lednu Itálii pohrozila sankcemi, pokud s odpadky v ulicích něco neudělá.