Gombitová nechce být Největší Slovenka. Místo v anketě přenechala Gabčíkovi

Zpěvačku Mariku Gombitovou ve finálové desítce ankety Největší Slovák nahradí Jozef Gabčík, který se v roce 1942 podílel na atentátu na říšského protektora Reinharda Heydricha. Oznámil to pořadatel, veřejnoprávní Rozhlas a televize Slovenska (RTVS), který vyhověl přání Gombitové z ankety se stáhnout. Kontroverze provázejí i další nominované včetně Cyrila a Metoděje, Jánošíka nebo Andreje Hlinky.

„Tvůrci projektu Největší Slovák v RTVS respektují rozhodnutí stálice slovenské kultury Mariky Gombitové,“ uvedl v tiskové zprávě generální ředitel RTVS Jaroslav Rezník. S krokem souhlasil i vlastník licence na pořad, britská veřejnoprávní stanice BBC.

Anketa začala nominační fází, v níž hlasovalo podle RTVS 24 tisíc diváků. Z ní vzešel žebříček sta osobností. O desíti z nich s největším počtem hlasů odvysílá stanice dokumenty a poté z nich budou Slováci definitivně vybírat největší osobnosti svých dějin.

Anketu provázela kontroverze už na podzim, kdy RTVS po kritice vyřadila prezidenta slovenského státu Jozefa Tisa. Ten spolupracoval s nacistickým Německem a byl v roce 1947 popraven za vlastizradu. Andreje Hlinku, který vedl slovenské nacionalisty v Hlinkově slovenské lidové straně před Tisem až do své smrti v roce 1938, však pořadatelé v anketě ponechali.

V desítce zůstali i další neobyčejní nominanti. Jako jediná osobnost se do ní probojovali věrozvěsti Cyril a Metoděj, kteří se narodili v Soluni a těžko se dají považovat za Slováky. Je v ní i zbojník Juraj Jánošík, k jehož životu se dochovalo jen velmi málo historických dokumentů.

Ve finálové desítce jsou kromě těchto osobností také spoluzakladatel Československa Milan Rastislav Štefánik, bývalý československý prezident Gustáv Husák, hlavní tvář takzvaného pražského jara v roce 1968 Alexander Dubček, nebo cyklista Peter Sagan nebo kněz Anton Srholec. Hlasování skončí 1. května, kdy bude vyhlášen vítěz ankety.

Babiš, Warhol i Marie Terezie

V nominační fázi se objevilo sto osobností. V první dvacítce se objevili loni zavražděný novinář Ján Kuciak (13.) nebo bývalý premiér Vladimír Mečiar (15.).

Kromě umělců, spisovatelů, vědců či sportovců se do žebříčku dostalo i několik aktivních politiků, například předseda strany Smer a expremiér Robert Fico (35.), prezident Andrej Kiska (55.) a předseda parlamentu Andrej Danko (58.). Na 89. místo vyneslo hlasování slovenských diváků českého premiéra Andreje Babiše, který se narodil v Bratislavě.

Mezi stovkou nominovaných jmen se objevilo i několik osobností, jejichž označení za Slováky je přinejmenším sporné. Na 14. příčku se dostal americký malíř a průkopník pop-artu Andy Warhol, jehož rodiče pocházeli z Medzilaborců, na 22. rakouská panovnice, česká a uherská královna Marie Terezie, na 37. americký astronaut Eugene Cernan, na 64. velkomoravský kníže Svatopluk a na 98. uherský král Matyáš Korvín.