Útočník pobodal v Manchesteru tři lidi, v německém Bottropu najížděl řidič do cizinců

Britská protiteroristická jednotka zadržela muže, který během silvestrovských oslav pobodal tři lidi včetně jednoho policisty na nádraží v Manchesteru. Útočník je ve vazbě a hrozí mu obvinění z pokusu o vraždu. K incidentu došlo poslední den roku 2018 také v německém Bottropu, kde muž najel autem do skupiny lidí a pět z nich zranil. Podle ministra vnitra spolkové země Severní Porýní- Vestfálsko chtěl řidič zabíjet cizince. Mezi zraněnými jsou lidé původem ze Sýrie a Afghánistánu.

Muž vyzbrojený kuchyňským nožem pobodal v pondělí večer v centru Manchesteru na stanici železnice a tramvaje muže a ženu, kteří utrpěli vážná zranění. Třetím napadeným je policista, který byl ráno z nemocnice propuštěn.

Policie už potvrdila, že útok vyšetřuje jako terorismus. Podle úřadů nehrozí žádné další nebezpečí, protože útočník byl dopaden. Zatím není jasné, jestli se jedná o britského občana, informuje BBC. Bulvární deník Daily Mail uvedl, že útočník vykřikoval „Alláh“, což ovšem jiné zdroje nepotvrdily.

„Žena srdceryvně křičela, vypadalo to, jako by se prali. Viděl jsem, jak se k němu blíží policisté v reflexních vestách. Přiblížil se ke mně,“ líčí útok producent živého vysílání rozhlasové stanice BBC 5 Sam Clack. „Sklopil jsem pohled a zaznamenal jsem, že drží nůž s černou rukojetí, s ostřím dlouhým dobrých 30 centimetrů“ dodal.

Útočník podle svědka mluvil o pomstě za bombardování cizích zemí

Policisté proti útočníkovi použili pepřový sprej a elektrický paralyzér. „Byl velmi agresivní a rozhodně měl v úmyslu napáchat víc škody, než se mu skutečně povedlo,“ konstatoval Clack. „Dokud budete bombardovat cizí země, tyhle sr..ky se budou opakovat,“ řekl podle Clacka agresor v okamžiku, kdy jej policisté drželi zneškodněného na zemi.

Britská premiérka Theresa Mayová poděkovala policistům za odvážnou reakci. Na Twitteru také vyjádřila solidaritu s oběťmi.

Stupeň ohrožení terorismem je v Británii v současnosti druhý nejvyšší. To znamená, že situace je „závažná“ a hrozba útoku je velmi pravděpodobná. Při bombovém útoku na koncertě americké zpěvačky Ariany Grande zemřelo v květnu 2017 v Manchesteru 22 lidí a desítky dalších utrpěly zranění.

Útočník z německého Bottropu cílil na cizince

O silvestrovské noci došlo k incidentu rovněž v Bottropu na západě Německa. Podle agentury DPA muž, který pochází z Essenu, začal útočit krátce po půlnoci. Nejdříve poblíž centra Bottropu chtěl narazit do jistého chodce, ten se ale dokázal zachránit. Pak najel do skupiny lidí na náměstí Berliner Platz v centru Bottropu, kde se právě odpalovaly petardy a světlice.

Tady zranil pět účastníků oslav příchodu roku 2019; jsou mezi nimi lidé původem ze Sýrie a Afghánistánu. Potom útočník ujel do sousedního Essenu, kde autem ohrožoval lidi na autobusové zastávce.

Krátce poté ho v Essenu zadržela policie. Při zatýkání prý měl nenávistné poznámky na adresu cizinců. Kromě toho mají vyšetřovatelé informace o tom, že je psychicky nemocný.

Loni v dubnu psychicky nemocný muž dodávkou najel do lidí v centru Münsteru. Zabil přitom tři osoby a více než dvě desítky zranil. Po činu 48letý pachatel spáchal sebevraždu. V prosinci 2016 islamistický terorista vjel kamionem na vánoční trh v Berlíně. Tento útok si vyžádal 12 mrtvých včetně jedné Češky a na pět desítek zraněných. Tunisana Anise Amriho o několik dní později na útěku zastřelila italská policie.