Další odchod. V Trumpově administrativě končí ministr vnitra Zinke

Ke konci roku ze své funkce odejde americký ministr vnitra Ryan Zinke. Na Twitteru to oznámil americký prezident Donald Trump. Jméno nového šéfa resortu má být zveřejněno příští týden. Ministerstvo vnitra má v USA mimo jiné na starosti správu národních parků a ochranu přírody.

„Ministr vnitra Ryan Zinke opustí administrativu na konci roku poté, co sloužil po dobu téměř dvou let. Ryan během funkčního období mnohého dosáhl a já mu děkuji za jeho službu našemu národu,“ napsal Trump. Dodal, že jeho administrativa oznámí jméno Zinkeho nástupce příští týden.

Trumpovu vládu od jeho vstupu do Bílého domu opustilo mnoho ministrů a dalších vysokých funkcionářů, mimo jiné v listopadu ministr spravedlnosti Jeff Sessions. Trump již ohlásil také odchod personálního šéfa Bílého domu Johna Kellyho, jeho na konci roku nahradí nynější ředitel vládního rozpočtového úřadu Mick Mulvaney.

Spekuluje se o odchodu dalších členů administrativy včetně ministryně pro vnitřní bezpečnost Kirstjen Nielsenové.

Zinke čelí vyšetřování kvůli svým obchodním aktivitám mimo ministerstvo a Trump už v listopadu upozornil, že se na obvinění podívá. Prezident Zinkeho v minulosti označil za jednoho ze svých oblíbených ministrů.