Třetím Trumpovým personálním šéfem bude Mulvaney. Dočasně, oznámil prezident

Třetím personálním ředitelem Bílého domu od nástupu prezidenta Donalda Trumpa bude Mick Mulvaney. Možná nebude poslední. Jmenování dosavadního ředitele vládního rozpočtového úřadu ohlásil prezident jako dočasné, není však zřejmé, zda nakonec nezůstane natrvalo. Mulvaney nahradí Johna Kellyho, který se rozhodl skončit ke konci roku.

Trump o jmenování nového personálního šéfa Bílého domu informoval na svém twitterovém účtu. Upozornil, že Mulvaney v jeho administrativě odvádí vynikající práci. Zároveň poděkoval Kellymu a označil ho za „velkého patriota“.

Mulvaney bude podle Trumpa dočasným personálním šéfem Bílého domu. Podle agentury AP není jasné, co to znamená pro délku jeho funkčního období. Televize CNN však s odvoláním na vysoce postaveného vládního činitele uvedla, že pokud se Mulvaney osvědčí, bude do úřadu jmenován trvale a že žádné časové omezení jeho působení nemá.

John Kelly
Zdroj: Joshua Roberts/Reuters

John Kelly působil v důležité a vlivné funkci personálního ředitele zhruba rok a půl. Nastoupil loni v létě místo Reince Priebuse, který vydržel šest měsíců. Kellyho odchod souvisí podle amerických médií s údajným zhoršením vztahů mezi ním a prezidentem Trumpem. Ten přitom ještě v létě Kellyho žádal, aby ve funkci zůstal až do roku 2020, s čímž Kelly původně souhlasil.

Funkce personálního šéfa Bílého domu je považována za jednu z nejdůležitějších pozic v americké administrativě. Má za úkol spravovat prezidentův rozvrh a řídí přístup k hlavě státu. Často se mu proto přezdívá „dveřník“. Podle agentury Reuters by deklarované dočasné jmenování mohlo Mulvaneyho pravomoc a schopnost vykonávat úřad negativně ovlivnit.

„Velkou otázkou je, proč je jmenování jen dočasné. Svědčí to pouze o pokračujících rozporech v Bílém domě,“ řekl agentuře americký akademik Nick Kachiroubas, který byl v kontaktu s jedenácti bývalými personálními šéfy Bílého domu.