Letní kurzy v Budapešti? Středoevropská univerzita hledá cestu pro setrvání v Maďarsku

Události: Středoevropská univerzita odchází z Budapešti do Vídně (zdroj: ČT24)

Středoevropská univerzita se snaží udržet své sídlo v Budapešti. Chtěla by tady proto pořádat letní kurzy. Celoroční výuku ale musí přesunout do Vídně poté, co maďarská vláda odmítla dohodu, která by jí umožnila zůstat. Na vysoké škole založené americkým finančníkem Georgem Sorosem získali diplomy mladí vědci z desítek zemí světa.

Je to bezprecedentní. Instituce Spojených států byla vyhozena ze země, která je spojencem v Severoatlantické alianci. Evropská instituce byla vypuzena z členské země Evropské unie.
Michael Ignatieff
rektor Středoevropské univerzity

„Budeme se snažit udržet náš kampus v Budapešti a zachovat tu některé výukové aktivity, například letní školu,“ popisuje prorektorka Středoevropské univerzity Éva Fodorová způsob, jakým se chce škola pokusit v Maďarsku udržet.

Univerzita se ale musí přestěhovat do Vídně. Studenti, které už přijala, můžou svá studia dokončit ještě v Budapešti. Pokračovat by mohly akreditované kurzy, ani to ale vedení školy nejspíš zajistit nedokáže. Skončit totiž musí drtivá většina amerických programů. Za vším je novela zákona o zahraničních univerzitách. K naplnění jejích podmínek chyběla smlouva s maďarskou vládou, tu ale premiér Viktor Orbán odmítl.

„Celá tato záležitost není nic jiného než klasický Sorosův politický blaf, kterým se vláda nepřeje zabývat,“ prohlásil mluvčí maďarské vlády István Hollik s odkazem na George Sorose, který Středevropskou univerzitu založil a financuje. Právě Soros je podle kritiků důvodem, proč musí škola z Maďarska odejít.

Premiér Orbán, který v mládí za miliardářovy peníze studoval, si ze Sorose vybudoval úhlavního nepřítele. Kvůli represivnímu tlaku ze strany současné maďarské vlády z Budapešti odešla už Sorosova nadace Open Society Foundation. Orbán Sorose obviňuje ze záměrného podporování masové migrace do Evropy, proti které se Orbánův kabinet důrazně staví.

„Nepochybuji o tom, že George Soros a jeho tým dělají vše pro to, aby využili příležitosti svrhnout jakoukoli vládu,“ říká Orbán, který zaměřil svou kampaň před letošními parlamentními volbami hlavně proti Sorosovi.

Soros nemá na školu vliv, tvrdí prorektorka

„George Soros je jen jedním z 21 členů našeho představenstva, nemá tedy žádný přímý vliv na univerzitu. Takže jestli vláda snad tvrdí, že jsme jeho univerzita, je to očividně nesprávné,“ upozorňuje prorektorka Fodorová. Celou kauzu považuje za útok na akademické svobody. Maďarsko podle ní navíc přijde o nejkvalitnější mozky.

„Každý Středoevropan by si měl položit dvě otázky: Je to, co se děje, opravdu v zájmu našeho regionu? A co bude další krok? Budeme pálit knihy?“ ptá se profesor Maciej Kisilowski, který na Středoevropské univerzitě vyučuje ekonomii.

Škola měla po založení pobočku i v Praze. Po neshodách s českými politiky se přesunula do Maďarska. Nyní z visegrádského regionu, jehož cestu k demokracii měla za úkol analyzovat, může zmizet definitivně.