Čína přitvrzuje vůči křesťanům. Pozatýkala desítky členů neoficiální protestantské církve

Čínská policie zadržela v noci na pondělí ve městě Čcheng-tu na jihozápadě země členy neoficiální protestantské církve. S odvoláním na organizaci pro lidská práva ChinaAid o tom informovala agentura AP. Zatčených je nejméně osmdesát osob, některé zdroje ale hovoří i o více než stovce lidí.

Příslušníci čínských bezpečnostních sil provedli v nočních hodinách razie v domovech duchovních i řadových členů církve, která je známá pod anglickým názvem Early Rain Covenant Church.

„Většinu členů církve odvlekli z jejich domovů, některé sebrali na ulici,“ řekl jeden z věřících agentuře AFP s tím, že některé osoby byly dopadeny díky chytrým telefonům, které uváděly jejich polohu. „Policie měla celou čtvrť pod kontrolou, stejně jako přilehlé oblasti. Nikoho nenechali se přiblížit,“ uvedl zdroj.

Razie, která pokračovala i během pondělního mezinárodního Dne lidských práv, ukazuje vládu čínského prezidenta Si Ťin-pchinga jako „nepřítele univerzálních hodnot, jako jsou náboženské svobody“, uvedl v prohlášení zakladatel a šéf organizace ChinaAid Bob Fu. Mezi zatčenými je i jeho blízký přítel, kněz Wang I a jeho manželka, uvedla AP. 

„Obávám se, že jde jen o začátek většího zátahu na neregistrované křesťanské kostely, vláda (Peking) vyvíjí úsilí, aby mohla dominovat společnosti,“ napsal na Twitteru novinář Ian Johnson, který psal o knězi Wangovi v knize Duše Číny z roku 2017 a který působí v Pekingu.

Čínské úřady letos zakročily proti několika církvím. Zadržely přes 10 tisíc křesťanů – třikrát víc než loni. Misionáři mluví o největším útlaku věřících za celá desetiletí. Vládnoucí komunistická strana posílila pravomoci výboru pro kontrolu náboženství, který zavedl tvrdší tresty za nepovolená shromáždění. Pronásledování se týká i dalších náboženských skupin včetně budhistů a muslimů.
Barbora Šámalová
zpravodajka ČT v Pekingu

Svoboda vyznání pouze naoko

Čína je pravidelně terčem kritiky za porušování lidských práv a potlačování náboženských svobod. Svoboda vyznání je v Číně dána ústavou, v praxi ale podléhají náboženská hnutí státní kontrole.

Čínští křesťané – jichž je odhadem šedesát milionů – jsou tak rozděleni na oficiální církev, která je podřízena všemocné komunistické straně, a na podzemní církev, která je věrná Vatikánu, pokud jde o katolíky – v případě protestantů je nezávislá.

Tento rok čelila podzemní církev, zejména pak členové větších sborů, jako je právě společenství Early Rain Covenant Church, rostoucímu tlaku ze strany čínských úřadů.

Pekingští představitelé v září zakázali činnost Zionu, jedné z největších neoficiálních protestantských církví v Číně, za to, že fungovala bez licence. Církev navíc musí zaplatit 170 tisíc dolarů za pronájem a stěhování. V listopadu pak zmizel na východě Číny biskup neoficiální církve spadající pod Vatikán.