Cenzura hudebníků v Rusku opět ožívá. Cílí především na kritiky Putinova režimu

Horizont ČT24: Cenzura jako nástroj politické moci se v Rusku opět hlásí o slovo (zdroj: ČT24)

Mladí lidé se v Rusku bouří proti rušení koncertů a zákazu hudebníků, kteří jsou podle názoru úřadů až příliš otevření. Často se jedná o rappery nebo hudební formace, které kritizují vládu. Ostřejší hudebníky se přitom nesnaží umlčovat pouze autority, ale například také někteří uživatelé sociálních sítí.

Koncert populárnímu rapperovi Dmitriji Kuzněcovovi alias Huskymu úřady zrušily. Hudebník proto improvizoval a rappoval na střeše auta. Po pár slokách ho z ní ale sundal policista. Pětadvacetiletý rapper dráždí Kreml ostrými útoky na režim i otevřenými popisy drogových zážitků.

To, co k výbušnému hudebnímu žánru patří – tvrdá upřímnost a explicitní slova – považují totiž ruské autority za „extremistickou aktivitu“. V Rusku proto zakázali Kuzněcovův poslední klip a umělec si také odseděl pár dní za mřížemi.  

Hudebníky nepotlačují jen úřady

Na ruské verzi Facebooku – VKontakte – se nedávno zformovala skupina What is Good 2.0, která má v současnosti přibližně 160 tisíc fanoušků. Hlavním posláním této skupiny je vrátit moralitu do médií. Konkrétně to znamená hlídání vulgárních textů mladých hudebníků, které následně členové skupiny hlásí na policii.

Skupina přitom nezasahuje pouze proti rapperům, časté výzvy k cenzuře směřují například i k ruskému elektronickému duu IC3PEAK, pro které jsou typické temné zpovědi s politickým podtextem. Jejich poslední koncerty úřady buď zrušily úplně, nebo na ně vysílaly policejní dohled. 

Na sociálních sítích se šikují i odpůrci cenzury

Mladí progresivní Rusové, kteří s cenzurou nesouhlasí, se se svou kritikou obrací hlavně na sociální sítě. „Tím, že budete rušit koncerty, vůbec nic nezměníte,“ napsala například Xenia Čajková.

Podle kritiků fungování putinovského Ruska se tak praxe jen vrací do éry Sovětského svazu, který nenáviděl rock a underground, nebo o pár let zpátky, kdy za mřížemi skončily členky punkové skupiny Pussy Riot.