Švýcaři v referendu odmítli nadřadit ústavu mezinárodním smlouvám. Šlo hlavně o migraci

Švýcarsko odmítlo nadřadit domácí ústavu mezinárodním smlouvám (zdroj: ČT24)

Švýcaři v nedělním referendu odmítli návrh tamní lidové strany, který měl nadřadit ústavu a domácí zákony mezinárodním smlouvám. Proti byly dvě třetiny hlasujících, oznámila švýcarská vláda.. Návrh euroskeptických konzervativců byl namířen hlavně proti volnému pohybu osob, potažmo migraci. Odpůrci namítali, že by změny poškodily švýcarské hospodářství i postavení alpské republiky ve světě.

Jen mezinárodních smluv podepsalo Švýcarsko v minulosti na šest set. Tamním lidovcům ale v zásadě vadila jediná. „Existuje zejména jedna dohoda nebo klauzule mezinárodních smluv, která odporuje švýcarské ústavě. Jde o volný pohyb osob,“ uvedl lidovecký poslanec a ekonom Hans-Ueli Vogt.

Před čtyřmi lety Švýcaři velmi těsně rozhodli, že imigraci z Unie podřídí kvótám, jako tomu bylo v minulosti. Přístup země na jednotný evropský trh je ovšem s volným pohybem osob tak pevně svázán, že vláda nakonec výsledek referenda nenaplnila – jen doporučila při obsazování volných míst dávat před občany EU přednost Švýcarům.

„(Vláda) pouze předstírala, že s EU jedná o důsledcích ústavní změny. Říkala: Ano, ústava praví toto, ale smlouva (s EU) je pro nás tak důležitá, že ústavu necháme stranou,“ upozornil další lidovecký poslanec a právník Yves Nidegger.

Proti lidovcům se postavily všechny ostatní velké švýcarské strany, stejně jako podnikatelé a průmyslníci. Do Bernu v rámci kampaně svezli tolik zboží, kolik Švýcarsko exportuje každých deset minut. „Iniciativa, kterou vede Švýcarská lidová strana, značně ohrožuje veškerý vývoz a s ním bohatství naší země,“ prohlásil výkonný ředitel Fraisa Holding AG Josef Maushart.

Farmář bojující za kravské rohy s referendem neuspěl

Voliči se nakonec přiklonili k nerušené prosperitě a iniciativu odmítli. Stejně dopadl i švýcarský farmář, který si podpisovou akcí zajistil referendum za zachování kravských rohů. Aktivista požadoval, aby vláda finančně podpořila chovatele, kteří svým dobytčatům rohy neodstraňují. Švýcaři to ale odmítli.