Turismem proti sankcím. Do Íránu nově bez razítka, stačí elektronické vízum

Turisté už nebudou při vstupu do Íránu dostávat razítka do cestovního pasu, stačí elektronická víza. Na Twitteru to oznámil šéf íránské Organizace pro kulturní dědictví, řemesla a cestovní ruch (ICHTO) Alí Asghar Múnesán. Islámská republika se tak snaží nalákat do země turisty v době nových amerických sankcí. S íránským razítkem v pase mohli mít lidé problémy ve Spojených státech nebo v Izraeli.

Změny platí od čtvrtka. „Po jednání s ministerstvem zahraničí mohou od dnešního dne zahraniční turisté a obchodníci vstupovat do Íránu bez obav s elektronickým vízem,“ citovala Múnesána agentura DPA. Tím se ruší potřeba mít v pase razítko a lidem ze všech zemí to umožní cestovat do Íránu bez obav, dodal. 

Lidé, kteří navštíví Írán, Irák, Sýrii, Súdán, Libyi, Somálsko a Jemen čelí od roku 2015 omezením, když žádají o víza do USA. Opatření dopadá i na vlivné činitele – v červnu kupříkladu nebyla schválena internetová žádost o vstup do USA bývalému šéfovi NATO Javierovi Solanovi, protože předtím cestoval do Íránu.

Tyto problémy mnoho cizinců od cest do Íránu odrazovaly. Teherán nyní doufá, že díky vstupu bez razítka se situace zlepší. Vzhledem k tomu, že země čelí novým sankcím USA a hospodářské krizi, obrací se islámská republika stále více k cestovnímu ruchu jako alternativnímu zdroji příjmů.

Írán vydává elektronická víza cizincům na 110 domácích a mezinárodních letištích. Podobný projekt proběhl před dvěma lety na zkoušku na jednom íránském letišti. Na základě závěrů mezinárodní expertní zprávy se chce země prezentovat jako „stejně bezpečná jako státy západní Evropy“.