Rusko překvapivě přišlo o šanci vést Interpol. Volbu vyhrál Jihokorejec

Události ČT: Překvapivý nový šéf Interpolu (zdroj: ČT24)

Kim Čong-jang z Jižní Koreje se stal novým šéfem Interpolu. Podle BBC ho zvolilo 194 států na kongresu v Dubaji. Interpol to oznámil ve středu na svém Twitteru. Jeho konkurenta Alexandra Prokopčukova z Ruska státy odmítly kvůli obavám ze zneužívání pozice k pronásledování oponentů.

Kim Čong-jang působil jako úřadující šéf mezinárodní policejní organizace po rezignaci Číňana Meng Chung-weje. Kim Čong-jang byl zvolen v tajném hlasování na dva roky, tedy na období do konce původního Mengova mandátu.

Proti Prokopčukově kandidatuře byli Evropané i USA kvůli obavám, že Moskva situaci zneužije k pronásledování oponentů. Přesto pozorovatelé do poslední chvíle tipovali, že Rus má velkou šanci na zvolení.

Původní šéf Interpolu zmizel. Nyní je v Číně obviněný z korupce

Nový šéf Interpolu musel být zvolen poté, co ten dosavadní Meng Chung-wej zmizel v září na cestě do Číny. Peking od té doby potvrdil, že byl zadržen a je vyšetřován kvůli údajným úplatkům.

Funkce prezidenta je v Interpolu spíše čestná, ale kandidatura šestapadesátiletého ruského generála přesto znepokojila kritiky Ruska, napsala agentura AFP. Obávali se, že se Interpol pod Prokopčukovým vedením stane nástrojem Kremlu.