Babiš představil v Bruselu české plány na postavení školy v Sýrii

Premiér Andrej Babiš seznámil předsedu Evropské komise Jeana-Claudea Junckera s českým plánem na postavení školky a školy pro zhruba 150 sirotků v Sýrii. O plánu už ve čtvrtek jednal Babiš s českou velvyslankyní v Sýrii Evou Filipi i zástupci firmy, která by se na věci mohla podílet.

Podle Babiše by Česko mohlo v zemi sužované občanskou válkou zakoupit pozemek, kde už nyní stojí poškozená škola. Na místě by poté za české peníze vznikla celá „vesnička“ s ubytováním, školkou, školou, jídelnou a dalším potřebným vybavením.

Babiš nechtěl předjímat náklady na podobný plán ani to, kdy by mohl reálně začít vznikat. Původní plán byl koupit prázdný pozemek, z konzultací s velvyslankyní podle něj vyšlo, že lepší bude obnova školy či školky zničené válkou s dostavbou ostatních potřebných částí.

V kontaktu je Babiš podle svých slov s firmou, jejíž systém modulových staveb byl využit pro stavbu bytů pro uprchlíky v Německu či mateřské školy v Česku. „Je to efektivní, není to moc drahé a umí to rychle,“ poznamenal premiér. Ohledně plánu je Česko podle Babiše v kontaktu také s Červeným křížem, který nabídl své představy možného společného postupu.

Sirotci by podle představ českého premiéra v areálu bydleli s perspektivou jejich postupného přesunu do náhradních rodin v Sýrii. „Myslím, že syrské děti se narodily v Sýrii, jsou zvyklé na to prostředí a chtějí tam žít. My potřebujeme, aby tam měly normální život,“ poznamenal Babiš.

V Sýrii potřebujeme stabilitu co nejdřív, míní Babiš

S Junckerem se Babiš podle svých slov bavil i o celkové situaci v Sýrii. Před novináři připomněl také nedávnou pražskou návštěvu německé kancléřky Angely Merkelové a francouzského prezidenta Emmanuela Macrona, kteří následně v Istanbulu jednali o syrském dění s prezidenty Turecka a Ruska Recepem Tayyipem Erdoganem a Vladimirem Putinem.

„My potřebujeme, aby tam co nejdřív vznikla stabilní situace, aby tam byl mír,“ podotkl Babiš. To by podle něj umožnilo i evropským firmám podíl na rekonstrukci země v rámci budoucího „Marshallova plánu pro Sýrii“. Obnova země by pak podle něj umožnila návrat asi pěti milionů syrských uprchlíků z evropských zemí.

Babiš během jednání s Donaldem Tuskem
Zdroj: Reuters/Olivier Hoslet

Investice mají nastartovat ekonomiky afrických zemí

Babiš s Junckerem, ale také při schůzce s předsedou Evropské rady Donaldem Tuskem, v souvislosti s migrací probíral také nadcházející prosincový summit Unie i následující setkání se zeměmi Africké unie. Komise už před časem přišla s plánem na nový partnerský přístup k africkým zemím, který by prostřednictvím výrazných investic do jejich hospodářství měl pomoci nastartovat ekonomický růst, a dát tak tamním obyvatelům perspektivu.

Babiš také uvedl, že na okraj mimořádného listopadového summitu EU k brexitu by se chtěl setkat se španělským premiérem Pedrem Sanchézem. Španělsko, které nyní cítí sílící migrační proud ze severní Afriky, by totiž podle českého premiéra mohlo pomoci při české snaze o užší obchodní i jinou spolupráci s Marokem. „Moje cesta do Maroka není o migraci. Já tam beru podnikatele, chci vést jednání o našich investicích,“ poznamenal.

Kancelář šéfa Komise Junckera po setkání s Babišem stručně informovala, že politici spolu kromě migrace hovořili také o přípravě příštího víceletého rozpočtu Unie či zájmu evropských zemí o vyšší investice v oblastech obrany a bezpečnosti. Babiš také Junckera informoval o investičních plánech české vlády.