Chaotický brexit děsí firmy i Evropany. Někteří Britové si dělají zásoby jídla

Horizont ČT24: Brexit bez dohody dělá vrásky firmám i lidem (zdroj: ČT24)

Důsledky případného krachu jednání o brexitu je těžké odhadnout. Odchod bez dohody by mohl zkomplikovat život firmám včetně těch českých, ale i obyčejným lidem. Problémy mohou nastat na hranicích, s rozvody nebo třeba v letecké dopravě. Samotní Britové se bojí zdražování či nedostatku potravin – někteří si pro jistotu dělají zásoby.

České automobilky našly ve Spojeném království druhý největší zahraniční trh. Kolik linek na výrobu automobilů by se zadrhlo v případě chaotického brexitu, je těžké předvídat. Jedno je ale jasné: „Pokud nedojde k dohodě, těžko to může mít pozitivní dopad,“ varuje tržní analytik Richard Perry.

Nejistota přitom neškodí jen byznysu, ve hře jsou i každodenní životy Evropanů na Britských ostrovech a Britů v Evropě. Dohromady jich jsou zhruba čtyři miliony. Úzkost vzbuzuje celá škála problémů – od uznávání diplomů přes návštěvy příbuzných až po osudy smíšených rodin. „Mojí největší obavou je, jak budou vypadat bitvy o děti v případě obtížných rozvodů,“ uvedl starosta Amsterdamu Eberhard Van Der Laan.

Britská vláda mluví také o možných potížích pro leteckou dopravu, dokud se neuzavřou nové mezinárodní smlouvy o její bezpečnosti. Potíže by mohly nastat i na suchozemských hranicích, a to nejen v Irsku, ale také na přechodu mezi Španělskem a Gibraltarem, britskou pyrenejskou exklávou.

„Máme strach. Gibraltar poskytuje práci mnoha lidem z okolí,“ říká obyvatelka Campa de Gibraltar. Totéž platí i pro suverénní britské území, na kterém leží dvě vojenské základny jejího veličenstva na Kypru, kde žije a pracuje na jedenáct tisíc místních.

Britové si možná připlatí za slaninu i víno

Samotní Britové a britské firmy cítí s blížícím se odchodem z EU obavy. Podražit by mohla třeba slanina – oblíbená ingredience anglické snídaně. Vepřové se totiž do království primárně dováží z Dánska a daň na jeho dovoz by se mohla zvednout až na 40 procent. „Pro britské zákazníky to bude podle mě budíček. Pokud chtějí stále stejné množství slaniny jako doteď, bude cena o poznání vyšší,“ míní ředitel masokombinátu Tican Ove Thejls.

Podražit může také francouzské víno. „Víme, že Britové mají podobné obavy jako my. Vína z Chablis mají v Británii dobré jméno, co tedy můžeme dělat, abychom tyto dobré vztahy zachovali?“ ptá se majitel francouzské vinice Louis Moreau.

Dobrou zprávou pro britské konzumenty naopak může být situace na trhu s hračkami, které se většinou vyrábějí za hranicemi Evropy. „Většina hraček se vyrábí na Dálném východě. Těchto výrobků proudících do Británie by se to tedy kromě devalvace libry nemělo jakkoli dotknout,“ podotkl předseda britské organizace DreamToys Gary Grant.

Z chaotického brexitu jsou znepokojení i Britové (zdroj: ČT24)

Někteří Britové si postupně dělají zásoby na horší časy. „Máme teď zásoby jídla asi na čtyři měsíce,“ prohlásila Nevine Mannová z Cornwallu, která je v domácnosti. Katastrofickému scénáři včetně nedostatku potravin a léků ale věří málokdo. Řada Britů naopak soudí, že vývoz je důležitější než dovoz, a situace tak podle nich pomůže tamním výrobcům.