Budoucnost Kolumbie: Z bývalých bojovníků FARC se stávají průvodci turistů a „rafťáci“

Horizont ČT24: Z bývalých bojovníků FARC jsou „rafťáci“ (zdroj: ČT24)

Po desetiletích krvavé občanské války prožila Kolumbie druhý klidnější rok. Vděčí za něj míru, který předloni uzavřela vláda s vedením povstalecké organizace FARC. Úřady se snaží najít bývalým ozbrojencům práci, aby zabránily obnovení konfliktu. Budoucnost vidí hlavně v cestovním ruchu. Z bývalých střelců se proto stávají například instruktoři jízdy na raftu.

Přes padesát let povstalci podnikali překvapivé výpady proti vládním vojákům, vloni ale 13 tisíc členů levicových jednotek FARC odevzdalo zbraně. Část z nich se nyní stará o gumové čluny plné turistů, které se snaží bezpečně provést peřejemi řeky Pato. 

„Oblast prošla velkou proměnou. Jezdí sem hodně lidí, aby našli klid. Teď tu neuslyší bomby. Je to jiné, všichni pracují,“ říká bývalý člen FARC Duberney Moreno, který na straně povstalců bojoval třináct let.

Dřív jsme taková dobrodružství zažít nemohli, říká bývalý bojovník

Nedávno však spolu s osmi dalšími povstalci prošel intenzivním kurzem instruktora jízdy na raftu. Turistům v nově zřízeném středisku vysvětluje, jak z člunu nespadnout, než se spolu s nimi vrhne na cestu vlnami.

„Je to velmi dobrá změna. Dříve jsme taková dobrodružství zažít nemohli,“ raduje se z nového zaměstnání bývalý povstalec Deiver Buitrago. Také zástupkyně mise OSN v Kolumbii Jessica Faietová iniciativu chválí: „Vidět takové projekty je velmi povzbudivé, protože přispívají k proměně života bývalých bojovníků.“

Devítka raftových průvodců patří mezi pět tisíc povstalců, kteří se po skončení bojů nevrátili ke svým rodinám, ale zůstali v kolumbijských horách. Vybudovali provizorní městečka, ve kterých žijí podle marxistických zásad.

Projektů, které mají bývalé guerillové bojovníky odvést od násilí a drog zpět do normálního života, spustila vláda na tři stovky. Zatím na ně vyčlenila v přepočtu skoro 37 milionů korun.

Mírovou dohodu budeme dodržovat, slibuje prezident Duque

Úřady doufají, že díky podobným programům zabrání opakování konfliktu, ve kterém za desítky let zemřelo víc než čtvrt milionu lidí a miliony dalších musely opustit z obav o bezpečnost své domovy.

Pro pokračování mírového procesu se vyslovil i jeho dřívější ostrý kritik, nový kolumbijský prezident Ivan Duque. „Mírovou dohodu budeme dodržovat. Zaměříme se na začlenění povstalců do společnosti. Ty, kdo se budou o reintegraci upřímně snažit, podpoříme,“ slibuje.

Vláda přitom postupně mění strategii. Nechce z ozbrojenců mít jen farmáře a ševce, ale orientuje se právě na cestovní ruch. Loni počet turistů oproti roku 2016 narostl skoro o čtvrtinu. I díky tomu, že dřívější zprávy o násilnostech vystřídala pozitivnější témata. Projekty, jako je škola raftu, přitom odpovídají směru, kterým by úřady chtěly pokračovat i do budoucna.