Napětí po volbách v USA nekončí. Pokračuje těsný souboj o Arizonu i Floridu

Američané s napětím očekávají kompletní výsledky voleb do Kongresu. V některých státech je výsledek velmi těsný, takže se hlasy ještě přepočítávají. Pozornost je upřena hlavně k senátním volbám na Floridě a v Arizoně. Pokud by tam zvítězili republikánští kandidáti, převaha jejich strany ve stočlenném Senátu by byla ještě výraznější. Sněmovnu reprezentantů naopak po osmi letech přebírají demokraté.

Zatím by republikáni mohli v Senátu získat většinu 53 křesel. Stále se bojuje o Floridu, kde se utkali demokrat Bill Nelson a republikán Rick Scott. Nelson odmítl uznat Scottovo velmi těsné vítězství, všechny hlasy navíc ještě nebyly sečteny. Podle zákonů státu Florida je přepočítání povinné v případě, že je rozdíl menší než 0,5 procenta.

V Arizoně jde o souboj dvou žen, republikánky Marthy McSallyové a demokratky Kysten Sinemaové. McSallyová má zatím náskok necelé jedno procento, výsledek se podle agentury AP bude upřesňovat možná i několik dní.

Nejistých je stále i téměř dvacet mandátů do Sněmovny reprezentantů, i když demokraté mají v této komoře poprvé po osmi letech většinu už jistou. Ve státech Kalifornie, New York, Georgia, New Jersey nebo Washington se hlasy stále sčítají nebo se kontrolují výsledky, které byly mimořádně těsné.

V Utahu byl o hlasování takový zájem, že se volby protáhly. Ve státě Maine pomáhá počítat odevzdané hlasy nový počítačový systém, komplikované algoritmy vydají prý svůj verdikt až příští týden.

Kalifornská poslankyně Nancy Pelosiová už vznesla formální nárok na vedení Sněmovny reprezentantů. Dopisem požádala spolustraníky, aby její kandidaturu podpořili, napsal server Politico. „Mým záměrem je v příštích dvou letech obnovit roli, kterou má sněmovna sehrát jako silný a nezávislý hlas amerického lidu,“ napsala osmasedmdesátiletá poslankyně ze San Francisca, která demokratické členy Sněmovny reprezentantů vede od roku 2003.

„Chci maximalizovat schopnost a tvořivost celé naší poslanecké skupiny. V tomto duchu vás žádám o podporu své kandidatury na předsedkyni Sněmovny reprezentantů,“ uvedla politička. Poslanecká skupina má na debatu o roli Pelosiové čas do konce roku, než sněmovna v lednu 2019 v novém složení zasedne. Do té doby bude parlament jednat ve starém složení a podle zavedených zvyklostí by neměl přijímat nezvratná rozhodnutí.

Demokraté přebrali republikánům nejméně sedm guvernérů

Vítězství demokratů ve volbách do Sněmovny reprezentantů a posílení republikánů v Senátu zastínilo výsledky guvernérských voleb v USA, v nichž se rozhodovalo o obsazení 36 klíčových správních pozic. Demokratům se podařilo získat na úkor republikánů sedm guvernérských postů, republikáni ale vyhráli na Floridě a v Ohiu, tedy ve státech, které mohou za dva roky rozhodovat o vítězi prezidentských voleb.

Za zvlášť cenná vítězství mohou podle expertů demokraté považovat guvernérské posty v Michiganu, Pensylvánii a v Kansasu, kde v prezidentských volbách v roce 2016 vyhrál Donald Trump. Ve státě Georgia demokratická afroamerická kandidátka Stacey Abramsová stále ještě vítězství republikána Briana Kempa neuznala. Výsledek byl těsný a Abramsová doufá, že bude možné příští měsíc hlasování opakovat.

Celostátní statistika ukazuje, že z padesáti států drží demokraté guvernérské posty ve 24 a republikáni ve 26. Před volbami byl poměr 17 ku 33.

Na úrovni parlamentů jednotlivých amerických států se demokratům podařilo plně ovládnout místní Kongresy ve státech Colorado, New York, Illinois, Maine a Nové Mexiko. Republikáni ale mají i v tomto ohledu v celostátním měřítku stále ještě většinu. Před volbami ovládali dvě třetiny všech státních zastupitelských sborů, nyní mají většinu ve třech pětinách.