Hlasovat o podmínkách brexitu chtějí i osobnosti britského byznysu. Připravily výzvu, která má podnítit referendum

Desítky vlivných britských podnikatelů chtějí, aby ve Velké Británii proběhlo druhé brexitové referendum. Voliči by v něm měli hlasovat o podmínkách odchodu, které britská vláda dojednává. Sky News uvedla, že nedělník Sunday Times vydá otevřený dopis a seznam jeho signatářů. Ti se obávají, že se nepodaří zajistit bezproblémový odchod z EU a že připravované dohody neumožní, aby obchod s kontinentem hladce pokračoval.

Mezi signatáři výzvy k vypsání nového referenda o brexitu jsou podle Sky News zakladatelé, ředitelé a další vysocí představitelé soukromých podniků – mimo jiné ředitel sítě knihkupectví Waterstones James Daunt, bývalý šéf supermarketů Sinsbury's Justin King, členka představenstva Marks & Spencer Martha Lane Foxová nebo bývalý předseda představenstva telekomunikační BT Group Mike Rake.

Pod výzvou na stránkách Sunday Times by se naopak neměla objevit jména představitelů podniků s podílem státu, protože ti se zdráhají veřejně prezentovat své politické názory.

Signatáři chtějí svým otevřeným dopisem rozpoutat kampaň za referendum s názvem Byznys pro lidové hlasování. Reagují na dosavadní průběh jednání Londýna s Bruselem o vystoupení z EU, obávají se, že výsledek poškodí britskou ekonomiku. V otevřeném dopisu nevyzvou přímo k novému referendu, ale mělo by v něm stát, že „konečné rozhodnutí“ by tváří v tvář dojednaným podmínkám měli opět učinit voliči.

Sky News: Byznys nemá k odchodu jednoznačný postoj

Jak ale podotkla Sky News, není v britském byznysu postoj k brexitu tak jednoznačný. Například skupina CBI chce příští měsíce spíše než k boji za nové referendum využít k vyjednání co nejvýhodnějších nových obchodních dohod.

Požadavky na nové referendum nejsou za kanálem žádnou novinkou. V Londýně opakovaně probíhají protesty proti brexitu a demonstrace za opakování hlasování o vystoupení z unie či za referendum o dojednaných podmínkách. Skupina People's Vote, která protesty organizuje, také koordinovala vznik výzvy osobností britského byznysu.

Britská premiérka Theresa Mayová ale požadavky na další referenda týkající se brexitu odmítá. Upozornila, že lidé o odchodu z unie jednou hlasovali, a stačilo to. Podle Sky News naopak vyzvala podnikatele, aby podpořili dohodu o brexitu u zákonodárců, aby prošla v parlamentu. 

Teď chtějí druhé referendum. Vrátit se k Britům, říct jim, je nám to strašně líto, ale hlasovali jste špatně. Nebude žádné druhé referendum, lidé už hlasovali.
Theresa Mayová

Že vystoupí z Evropské unie, rozhodli Britové v referendu na konci června 2016, pro odchod hlasovalo necelých 52 procent voličů. K samotnému vystoupení by mělo dojít 29. března příštího roku.