Tisíce důchodců ve Francii vyšly do ulic kvůli nízkým penzím

Události: Důchodci ve Francii vyšli do ulic kvůli nízkým penzím (zdroj: ČT24)

Tisíce Francouzů protestovaly v ulicích proti reformě penzijního systému a sociální politice prezidenta Emmanuela Macrona. Důchodcům vadí, že jim penze rostou výrazně pomaleji než inflace. A obavy mají i z chystaných změn – třeba ze zrušení důchodů s výhodnějšími podmínkami pro státní zaměstnance. Situace penzistů ve Francii se podle odborů stále zhoršuje.

Čtyřiasedmdesátiletý Raymond je vyučený kuchař, má dva diplomy a ještě před pěti lety vařil ve stylové restauraci. Teď s důchodem sotva vyjde a nevěří, že se zvýšení penze někdy dočká. „Po zaplacení nájmu mi zůstane 400 eur a na začátku měsíce utratím okamžitě sto eur, abych doplnil ledničku,“ říká důchodce Raymond Boch.

Navíc má štěstí, že sehnal sociální bydlení a nájem není vysoký. Byt mu pomohli vybavit přátelé. Věřil, že s nástupem Emmanuela Macrona se věci zlepší. Teď přiznává, že se mýlil. „Chtěl něco zkusit, ale vlastně pro nás neudělal vůbec nic. Dříve pracoval v bance, je to kapitalista, upřednostňuje bohaté,“ říká Boch.

Podobně je na tom Raymondova přítelkyně. Měsíčně jí nezůstane víc než tři sta eur. Nemůže pochopit, že se stát nedokáže postarat o lidi, kteří byli ještě před pár lety aktivní. „Když pomyslím na to, že lidé, kteří pracují, musí žít v autě, tak je na tom něco nelogického,“ říká.

„Odbory chtějí demonstrace stupňovat a ukázat, v jakých podmínkách je řada důchodců nucena žít. Prezident Macron však nehodlá ustoupit a je připraven prosadit i další reformy,“ podotýká zpravodaj ČT ve Francii Jan Šmíd.