Ultimátum vypršelo, ale povstalci zůstali v Idlíbu. Syrská vláda vyhrožuje útokem

Události: Povstalci nedodrželi termín, do kterého měli odejít z Idlíbu (zdroj: ČT24)

Odchod islamistických povstalců z nárazníkového pásma v syrské provincii Idlíb na základě rusko-turecké dohody se podle pozorovatelů zatím nekoná. Termín přitom vypršel už v pondělí. Na dodržení příměří závisí osud tří milionů obyvatel provincie. Syrská vláda tam totiž nadále hrozí vojenskou invazí.

„Zatímco někteří Syřané se už vrací domů, pro jiné ještě období nejistoty neskončilo. A to je případ provincie Idlíb,“ říká blízkovýchodní zpravodaj ČT David Borek. Radikální bojovníci měli z demilitarizované zóny odejít do pondělí.

Na vytvoření demilitarizovaného pásma, které v Idlíbu oddělí povstalecké území od oblastí kontrolovaných syrskou vládou, se dohodly koncem září v Soči Rusko a Turecko. Do 10. října měli povstalci z pásma odvézt těžké zbraně a do 15. října se měli podle ruského ministerstva zahraničí stáhnout i radikálové.

Džihádistická skupina Haját Tahrír aš-Šám, která má blízko k al-Káidě, v neděli oznámila, že chce klid zbraní v Idlíbu. Zároveň ale uvedla, že zbraně odevzdat nehodlá a neplánuje ani ukončit své působení. Jiná hlavní povstalecká skupina v Idlíbu, která je naopak spojencem Turecka, oznámila, že dohodu hodlá dodržovat.

„Oceňujeme snahu všech, doma i v zahraničí, chránit osvobozená území a zamezit jejich okupaci a spáchání masakrů (…) Zároveň ale varujeme před vírou v čisté úmysly ruských okupantů,“ stojí v prohlášení nejsilnější islamistické frakce Haját Tahrír aš-Šám.

Demilitarizovaná zóna v provincii Idlíb
Zdroj: ČT

Upřednostňujeme diplomacii, ale jsou i jiné možnosti, říká šéf syrské diplomacie

Syrská vláda stále nevylučuje silové řešení. „Naše ozbrojené složky jsou připraveny v okolí Idlíbu vymýtit terorismus, pokud nebude dohoda o Idlíbu dodržena… Idlíb se musí, stejně jako kterákoliv jiná provincie, vrátit pod kontrolu syrské vlády. Upřednostnili bychom, kdyby se to uskutečnilo skrze diplomacii. Pokud tomu tak nebude, jsou i jiné možnosti,“ uvedl v pondělí syrský ministr zahraničí Valíd Mualim. 

Diplomat Itamar Rabinovič patří k těm několika Izraelcům, kteří osobně jednali se špičkami syrského režimu. V 90. letech vedl zákulisní rozhovory s Valídem Mualimem, nynějším ministrem zahraničí, a předními syrskými generály. „Víte, jsou to navenek působiví profesionálové, individuality. A zároveň schopní páchat ty nejextrémnější surovosti a válečné zločiny,“ říká dnes Rabinovich.

Zpravodaj ČT Borek o situaci v Idlíbu (zdroj: ČT24)

Idlíb je poslední ze syrských provincií, kterou syrská vláda nemá pod kontrolou. Její velkou část ovládají radikální a povstalecké skupiny. Ofenziva v provincii, kde žijí asi tři miliony lidí, by podle varování OSN znamenala humanitární katastrofu.