Ukrajinské vládě dělají starosti etničtí Maďaři. Skládají maďarský státní slib

Maďarsko začalo na svém konzulátu v zakarpatském městě Berehove vydávat ukrajinským občanům maďarského původu maďarské pasy. Videozáběry etnických Maďarů, jak v Zakarpatské oblasti Ukrajiny skládají maďarský státní slib, se objevily na webech ukrajinských serverů.

Ministr zahraničí Pavlo Klimkin pohrozil, že Kyjev berehovského konzula vyhostí. V Zakarpatské oblasti Ukrajiny žije kolem 150 tisíc Maďarů a město Berehove (Beregszász) považují za své centrum. Jejich předáci si stěžují na jazykovou a kulturní diskriminaci ze strany ukrajinských úřadů, která údajně vyvrcholila schválením zákona posilujícího roli ukrajinského jazyka na základních školách.

Kvůli jazykovému sporu Maďarsko letos už třikrát zablokovalo schůzku ministrů zahraničí členských zemí NATO s jejich ukrajinským kolegou.

Maďarsko už v roce 2011 umožnilo svým krajanům v cizině získat občanství, aniž mají v zemi trvalý pobyt. Právní úprava umožňuje zahraničním Maďarům požádat o maďarské občanství ve zjednodušeném řízení na základě etnického původu a znalosti maďarštiny.

Ukrajina ale dvojí občanství neumožňuje a umožnit ani nehodlá, zejména s ohledem na odbojné proruské separatisty na východoukrajinském Donbasu.

Ministr Klimkin prohlásil, že jeho úřad informace o vydávání pasů v Berehove prošetří. Kyjev prý nicméně o „tajném“ vydávání pasů ví a Klimkin o problému hodlá mluvit na nadcházející schůzi Valného shromáždění OSN s maďarským kolegou Péterem Szijjártóem. Nevyloučil, že maďarský konzul v Berehove bude ze země vyhoštěn. „Ať Maďarům klidně pasy vydává, ale v Budapešti,“ citovala ukrajinského ministra agentura Unian.