Historické gesto. Macron se omluvil za zločin Francie v alžírské válce a chce otevřít archivy

Horizont ČT24: Macron se omluvil za zločin Francie v alžírské válce (zdroj: ČT24)

Prezident Emmanuel Macron přiznal zodpovědnost francouzského státu za smrt aktivisty, který v padesátých letech podporoval nezávislost Alžírska. Jako první politik v čele země také oficiálně přiznal, že stát mučil a zabíjel oponenty ve válce s bývalou kolonií. Úřady mají zpřístupnit archivní materiály, které se týkají všech zmizelých z této doby.

Emmanuel Macron se přijel osobně omluvit vdově po francouzském komunistovi, který podporoval boj Alžírska za nezávislost. Jako vůbec první prezident Francie přiznal, že stát nese díl zodpovědnosti za jeho smrt.

Josette Audinová se tak dočkala symbolického gesta, na které čekala víc než šedesát let. „Lepší pozdě než nikdy. Myslela jsem na svého manžela, své děti i sebe,“ komentovala omluvu od hlavy státu.

Jejího muže Maurice Audina unesli francouzští vojáci v roce 1957. Jeho tělo se nikdy nenašlo. Macron nyní nařídil zpřístupnit archivy, aby se rodina dozvěděla, co přesně se tehdy pětadvacetiletému matematikovi stalo. 

„Určitě hraje roli, že se jedná o prvního prezidenta, který už je z generace, která se narodila po válce v Alžírsku, takže jak někteří komentátoři v posledních dnech uvedli, dívá se na tu otázku racionálně a ne emocionálně jako v případě jeho předchůdců,“ upozorňuje politolog Lukáš Macek.

Levice omluvu vítá, pravice kritizuje

Macron zároveň oficiálně připustil, že francouzská armáda během války o nezávislost Alžírska v letech 1954 až 1962 své oponenty systematicky mučila a zabíjela. Přiznání přivítali historici a zástupci levice.

Negativně se k němu ale staví část pravice. „Chybný krok. Není nutné se pořád vracet k chybám, které učinila předchozí generace,“ uvedl třeba republikánský europoslanec a bývalý ministr vnitra Brice Hortefeux.

Macronovo rozhodnutí přiznat otevřeně vinu Francie může znamenat otevření dalších podobných případů, které byly až dosud tabu.

„Bratrance mého tehdejšího přítele unesli v Alžírsku vojáci a jeho tělo se nikdy nenašlo,“ zmiňuje jeden z případů historička Patrice Lahalleová, která ve své galerii organizuje setkání s autory knih o Alžírsku.

Tvrdí, že období války o nezávislost zůstává temnou stránkou francouzské historie a volá v tomto směru po větší otevřenosti. Postoj prezidenta Macrona vítá s nadšením. „Je to skvělé. Hlavně proto, že znát pravdu prostě je důležité,“ zdůrazňuje historička.

Média Macronovo vystoupení hojně komentují a srovnávají například s krokem jeho předchůdce Jacquese Chiraca, který roku 1995 přiznal odpovědnost státu za deportaci Židů do nacistických vyhlazovacích táborů.