Vedení firmy, která provozovala zborcený most v Janově, čelí vyšetřování za zabití

Italská prokuratura vyšetřuje dvacet lidí z nejvyššího vedení firmy Autostrade per l'Italia kvůli zabití. Společnost byla provozovatelem janovského dálničního mostu, který se v polovině srpna z části zřítil a zabil 43 lidí. Šéf firmy se dosud za neštěstí neomluvil.

Zřícení dvousetmetrové části Morandiho mostu, který byl součástí dálnice A10, vyšetřuje janovská prokuratura. Italská vláda obviňuje provozovatele komunikace, že nedostatečně investoval do údržby. Společnost Autostrade per l'Italia byla zprivatizována v roce 1999 a v Itálii provozuje přes 2800 kilometrů dálnic.

Výkonný ředitel firmy Giovanni Castellucci se v srpnu za neštěstí neomluvil s tím, že společnost počká na závěr vyšetřování. Autostrade ale vyčlenila 500 milionů eur (skoro 13 miliard korun) na pomoc Janovu.

Z těchto peněz se má financovat stavba nového mostu. Kabinet přitom zvažuje, že stavbu zadá státem kontrolované společnosti Fincatieri.

Zbytek mostu by se měl začít bourat do konce září. Východní část by měla být zničena rychleji pomocí výbušnin, zatímco západní část bude rozebraná mechanickými prostředky kus po kusu, což zabere asi dvacet dní, uvedl guvernér regionu Ligurie Giovanni Toti.

Morandiho most v Janově byl frekventovanou trasou místních i cizinců a spojoval italské vnitrozemí s italskou i francouzskou Riviérou.