Kiska: Okupace byla jako hororový film, demokratičtí politici musí chránit naši svobodu

Projev slovenského prezidenta Andreje Kisky k výročí okupace Československa (zdroj: RTVS)

Slovenský prezident Andrej Kiska přirovnal okupaci Československa k hororovému filmu. V televizním projevu k 50. výročí invaze vyzval současné demokratické politiky, aby chránili svobodu. Vyzdvihl také roli spojenců v Unii a NATO, kteří mají podle Kisky „stejné hodnoty a respekt ke svobodě, právům lidí a demokracii“. Upozornil i na problém mladých, kteří toho o invazi moc nevědí.

Příchod cizích vojsk obyvatele Československa šokoval, uvedl Kiska. „Po ulicích měst a obcí rachotily tanky, lidé před nimi stáli s holýma rukama. Na mnoha místech se ozývala střelba,“ vzpomínal slovenský prezident.

Situace podle něj připomínala hororový film. „Všechno to mělo podobu nepředstavitelného, příšerného filmu. Kdo by byl uvěřil, že jednou nás budou okupovat armády takzvaných ,spřátelených zemí‘, spojenců z Varšavské smlouvy? Uvěřili bychom tomu, že vrcholné představitele našeho státu v čele s Alexandrem Dubčekem okupanti zatknou a odvlečou do Sovětského svazu?“ táže se prezident.

V projevu dále popisoval průběh okupace. „Naši vlast zaplavilo půl milionu vojáků, přes šest tisíc tanků, osm set letadel a dva tisíce děl. Sovětské divize nás v noci napadly z východu, ze západu, ze severu i z jihu. Přidali se k nim polští, maďarští a bulharští vojáci. A jednotky armády východního Německa stály na hranicích jako ,rezerva‘,“ upozornil Kiska.

Kiska připomněl desítky nevinných obětí

„Největší operace v dějinách Varšavské smlouvy se vydařila, do rána obsadili celou republiku. Žádné kontrarevolucionáře nenašli, zato však v zemi, kde se dosud šířila naděje na svobodnější život, zabili desítky nevinných lidí,“ prohlásil dále Kiska.

Po podpisu Moskevského protokolu se podle něj horor změnil v krutou realitu normalizace, kde moc převzali „bezcharakterní jedinci“. „Začala se potlačovat svoboda tisku, projevu či víry. Na pracovištích se rozběhly potupné prověrky, desetitisíce zaměstnanců byly šikanovány, vyhazovali je z práce, jejich děti nesměly studovat. Mnozí šikovní a vzdělaní lidé emigrovali,“ podotkl slovenský prezident.

Podle Kisky mají současní „demokratičtí politici povinnost chránit svobodu a možnost rozhodovat o budoucnosti, aniž by hrozilo použití hrubé síly“.

„Potřebujeme spojence se stejnými hodnotami a stejným respektem k svobodě, právům lidí a demokracii. Takové spojence a partnery máme v Evropské unii a Severoatlantické alianci, dvou pilířích naší prosperity a bezpečnosti,“ zdůraznila hlava státu.

Mladé je třeba vzdělávat, míní slovenský prezident

Kiska připomněl, že okupaci sice odsuzují tři pětiny Slováků, roste ale počet těch, kteří toho o invazi moc nevědí. „Prosím proto rodiče, učitele, příbuzné, jakož i pamětníky, aby si v tyto dny našli chvíli času a s mladšími lidmi a dětmi se podělili o své poznatky a zkušenosti. Aby jim přiblížili časy naděje, ale i chvíle zrady, zoufalství a ponížení. Vzpomněli si na oběti okupace i zásadní změnu, jakou nám přinesl listopad 1989,“ prohlásil Kiska.