Taliban propustil přes 160 zajatých afghánských civilistů

Afghánské radikální hnutí Taliban propustilo více než 160 civilistů, které jeho bojovníci unesli v pondělí, když na severu země přepadli tři autobusy. Nejméně dvacet vojáků a policistů, kteří v autobusech rovněž cestovali, drží Taliban dál jako rukojmí. S odvoláním na místní úřady o tom informovala agentura Reuters.

Téměř 200 pasažérů autobusů, které mířily do metropole Kábulu, zajali povstalci z Talibanu při pondělním útoku v severoafghánské provincii Kunduz. Podle prohlášení mluvčího Talibanu Zabiulláha Mudžáhida byli terčem příslušníci afghánských bezpečnostních sil. Již v pondělí Mudžáhid řekl, že Taliban ponechá členy bezpečnostních sil v zajetí a civilisty pustí na svobodu.

„Více než 160 civilistů se bezpečně dostalo domů, ale nejméně dvacet vojáků a policistů převezli bojovníci Talibanu na neznámé místo,“ uvedl představitel kunduzské provinční rady Ghulám Rabání Rabání. Taliban odmítl v pondělí přistoupit na klid zbraní navrhovaný vládou a pohrozil dalšími útoky na vládu a její zahraniční spojence.