Hasiči přerušili záchranné práce v Janově. Kvůli podezřelému skřípotu mostního pilíře

Hasiči přerušili své operace pod zříceným dálničním mostem v Janově. Rozhodli se tak poté, co z východního pilíře zbytku konstrukce začal vycházel nečekaný skřípavý zvuk. Italský ministr vnitra Matteo Salvini mezitím oznámil, že hasiči, kteří v únoru stav mostu zkoumali, zaznamenali opotřebení. Po zřícení části mostu minulý týden zemřelo nejméně 43 lidí.

Zvuk vycházející z východního pilíře zbytku konstrukce byl podle svědka citovaného agenturou ANSA zaznamenán v noci na pondělí. V důsledku toho přerušili hasiči pátrání po osobních věcech obyvatel již evakuovaných bytů pod mostem.

Podle hasičů zvuk nezpůsobil vítr. Technici už proto začali pátrat po původu skřípotu. Aktuální situace znovu vzbudila obavy z možného pádu zbytku mostu, které se objevily poté, co vyšlo najevo, že se jeden z pilířů naklání.

Salvini: O opotřebení se vědělo už v únoru

Zodpovědnost za pád mostu má určit vyšetřování, tragédie však způsobila v Itálii obrovskou vlnu rozhořčení, která se obrátila proti vládním úřadům i provozovateli dálnice, firmě Autostrade per l'Italia.

Její představitelé v sobotu jakoukoli vinu na neštěstí odmítli.  Vláda však už zahájila řízení s cílem odebrat firmě koncesi.

Ministr vnitra Salvini v pondělí uvedl, že hasiči při inspekci mostu v únoru zaznamenali známky opotřebení. Doplnil, že zajistí, aby mu byla zaslána podrobná zpráva.

Lunardi: Italové nechápou, proč je část dohody s Autostrade tajná (zdroj: ČT24)