Neznámý útočník střílel na ambasádu USA v Ankaře, policie po něm pátrá

Neznámý útočník v pondělí ráno několikrát vystřelil z auta na americkou ambasádu v Ankaře. Z místa vzápětí ujel. Při incidentu nebyl nikdo zraněn, uvedla televize CNN Türk. Střely rozbily okno místnosti, v níž sedí ochranka ambasády. Incident se stal v době napjatých turecko-amerických vztahů.

Podle prvních zpráv útočník odjel v bílém voze, jehož poznávací značku se nepodařilo rozpoznat. Pátrá po něm policie.

„Guvernér ankarské provincie útok odsoudil a vysoce postavený člen vládní Erdoganovy strany řekl, že to je provokace a že všechny ambasády v hlavním městě jsou samozřejmě pod ochranou tureckého státu,“ prohlásil blízkovýchodní zpravodaj ČT David Borek.

Mezi USA a Tureckem vypukla obchodní válka poté, co americký prezident Donald Trump rozhodl zdvojnásobit cla na dovoz oceli a hliníku z Turecka. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan odpověděl prudkým zvýšením cel na dovoz některého amerického zboží, včetně osobních aut, alkoholu či tabáku.

USA prý odmítly tureckou nabídku ohledně propuštění pastora

Už před uvalením cel USA zavedly sankce vůči dvěma tureckým ministrům kvůli zadržování amerického pastora Andrewa Brunsona, který v Turecku čelí obvinění z terorismu a špionáže. Ankara reagovala sankcemi vůči dvěma americkým ministrům.

V pátek turecký soud odmítl pastorovo odvolání, aby byl propuštěn z domácího vězení a mohl odcestovat do zahraničí. Ankara Washingtonu mezitím nabídla Brunsonovo propuštění, pokud USA odpustí přední turecké bance Halkbank několikamiliardovou pokutu, napsal americký list The Wall Street Journal.

Zmíněné bance hrozí pokuta kvůli údajnému porušení amerických sankcí vůči Íránu. Washington ale tureckou podmínku odmítá – s Ankarou se chce bavit teprve tehdy, až bude pastor na svobodě.

Zpravodaj ČT Borek: Turecké úřady útok jednoznačně odsoudily (zdroj: ČT24)