Turecko bude bojovat proti pokusu o ekonomický puč, řekl Erdogan. Z pádu liry viní Ameriku

Turecko bude bojovat proti pokusu o hospodářský puč, řekl Erdogan (zdroj: ČT24)

Turecko bude ze všech sil bojovat proti pokusu o ekonomický puč a proti hrám ohrožujícím jeho hospodářství. Na sjezdu vládní Strany spravedlnosti a rozvoje (AKP) to řekl prezident Recep Tayyip Erdogan. Turecká ekonomika je v potížích mimo jiné i kvůli zhoršeným vztahům se Spojenými státy. Ty na Ankaru uvalily sankce kvůli sporu o zadržovaného amerického duchovního Andrewa Brunsona.

„Někteří lidé se nás snaží ohrožovat skrze ekonomiku, skrze úrokové sazby, měnové kurzy, investice a inflaci. A my jim vzkazujeme: vidíme ty vaše hry a vyzýváme vás na souboj,“ prohlásil Erdogan.

Z publika sklidil nadšený aplaus a jeho příznivci rozvinuli plakát se jmény slavných osmanských sultánů, ke kterým přidali i současného prezidenta.

Turecká lira od začátku letošního roku ztratila vůči dolaru 38 procent. Dolů měnu tlačí kromě sporů se Spojenými státy také obavy z rostoucího vlivu prezidenta na ekonomiku. Ten totiž opakovaně vyzývá ke snižování úrokových sazeb navzdory vysoké inflaci. 

Politici vyzývají k výměně dolarů za liry

Erdogan ale vidí nepřátele Turecka hlavně v zahraničí. „Nikdo si nebude hrát s tímto národem a touto zemí. Protože my jsme národ, který jde za svým cílem způsobem – buď toho dosáhneme, nebo zemřeme. A tak křičíme znovu: nezvítězíte, nerozdělíte nás, neutišíte naši touhu po modlitbě, nesundáte naši vlajku a nezničíte náš stát,“ řekl na sjezdu.

Kavárna v Ankaře nabízí jídlo a pití zdarma lidem, kteří přinesou účtenku o výměně amerických dolarů za liry
Zdroj: Reuters

Mezinárodní ratingové agentury Standard & Poor's a Moody's v pátek snížily hodnocení úvěrové spolehlivosti Turecka o jeden stupeň. A to i navzdory tomu, že někteří lidé vyslyšeli výzvy provládních politiků a směňují cizí peníze na turecké liry. „Vždy stojíme za svým státem. Doufáme, že ekonomika se vzpamatuje a nebudeme už více závislí na Spojených státech,“ říká jeden z místních.

Obě země si vzájemně zvýšily cla

Američané tlačí na Turecko s cílem dosáhnout propuštění pastora Andrewa Brunsona. Toho místní policie zadržela už před dvěma lety. Brunson čelí obviněním z podpory teroristických organizací a ze špionáže. Americký prezident Donald Trump věří, že je Brunson nevinný.

Spojené státy proto tento měsíc zavedly sankce vůči tureckým ministrům vnitra a spravedlnosti a zdvojnásobily cla na dovoz oceli a hliníku z Turecka. Turecko jako odpověď zdvojnásobilo cla na dovoz některého amerického zboží, včetně osobních aut, alkoholu či tabáku.