Přes sever Německa se přehnala silná bouře. Na mohutné lijáky se připravuje Norsko a Dánsko

Sever Německa zasáhla v noci na pátek bouře Nadine, která s sebou kromě ochlazení přinesla i silný vítr o rychlosti až 140 kilometrů v hodině. V Hamburku a v regionu Münsterland zranily několik lidí spadlé stromy. Bouřky a mohutné lijáky by mohly zasáhnout také Skandinávii. Některé trajektové spoje mezi Norskem a Dánskem proto byly zrušeny a majitelé člunů dostali varování, aby nevyplouvali na moře.

Nejhůře postižena byla v Německu oblast kolem města Hannover a na pobřeží Severního moře. Husté lijáky a vichr, které přišly po řadě mimořádně horkých dní, zastavily v noci na na pátek dopravu na dálkových železničních linkách Hannover–Hamburk–Kiel, Brémy–Hamburk a Osnabrück–Löhne. Podle agentury DPA na těchto tratích nejezdily vlaky ani v pátek ráno. 

Narušena byla železniční doprava i na dalších místech. Společnost Deutsche Bahn musela cestujícím, kteří v noci na pátek uvázli na tratích, poskytnout náhradní ubytování v lůžkových vagonech v Dortmundu, Hannoveru, Braunschweigu či Berlíně.

Společnost DB v pátek večer podle agentury DPA oznámila, že cestující budou muset celý víkend počítat s tím, že jízda na trati mezi Berlínem a Porúřím potrvá déle. Problémy způsobily další bouře v úseku mezi Wolfsburgem a Hannoverem. Soupravy nyní musejí, a to až do pondělí, jezdit objížďkou přes Braunschweig. Rychlovlaky tak jezdí do cílových stanic až o 30 minut déle.

Bouře se dotkla i leteckého provozu

Letiště ve Frankfurtu nad Mohanem ve čtvrtek odpoledne krátkodobě přerušilo kvůli bouřce provoz, což se dotklo asi 150 letů. Ještě v pátek musejí pasažéři počítat se zpožděním některých spojů.

V Hamburku a v regionu Münsterland zranily několik lidí spadlé stromy. Na olympijském stadionu v Berlíně byli ve čtvrtek večer diváci sledující mistrovství Evropy v atletice vyzváni, aby po skončení soutěží zůstali kvůli bouřce na stadionu. „Prosím, zůstaňte tady, toto je pro vás v tuto chvíli nejbezpečnější místo,“ oznámili pořadatelé.

Tropické teploty můžou trvat až do října

Bouřky jsou očekávány také na východě Německa. Po přechodném ochlazení se ale podle meteorologů na německé území v příštích dnech opět vrátí vedra s teplotami kolem 30 stupňů Celsia. Za bouří Nadine totiž bude následovat teplá fronta s názvem Kevin. „Německo může zažívat horké dny s teplotami 30 stupňů a více až do října,“ uvedla německá meteorologická služba DWD.

Bouřky čeká i Skandinávie

Bouřky a silný vítr by mohly zasáhnout i Skandinávii. Některé trajektové společnosti proto zrušily kvůli obavám ze silných lijáků a vichru spoje mezi jihem Norska a Dánskem. Norské úřady vyzvaly majitele člunů a dalších plavidel, aby se nevydávali na moře, pokud to není nezbytně nutné.

Turisté v norských horách mají s ohledem na prudký vítr pečlivě zvážit, zda se vypraví na túru. Poryvy větru se očekávají také na dánském pobřeží Severního moře. Lehčí vozidla by proto neměla přejíždět přes tamní mosty.