Koalice vedená Saúdy zabila při útoku v Jemenu desítky dětí. Šéf OSN volá po urychleném vyšetření incidentu

V Jemenu zemřely desítky dětí, šéf OSN žádá rychlé prošetření útoku vedeného Saúdy (zdroj: ČT24)

Generální tajemník OSN vyzval k nezávislému vyšetřování čtvrtečních leteckých úderů na severu Jemenu. Koalice v čele se Saúdskou Arábií tam shodila pumu na jedno z rušných tržišť v rebely ovládané provincii Saada. O život přišlo 43 lidí, z toho 29 dětí. Podle šéfky UNICEFU jde o nejhorší okamžik celé občanské války. Koalice svůj čin označila za legitimní vojenskou operaci. Jejím cílem prý bylo odpalovací zařízení pro rakety.

Koalice údajně cílila na povstalce, kteří z provincie Saada ve středu vypálili na Saúdskou Arábii raketu, jež zabila jednoho člověka a jedenáct dalších zranila. Podle saúdskoarabské agentury SPA byla „raketa vypálena záměrně s cílem zasáhnout obydlenou oblast“. Koalice rovněž obvinila povstalce, že využívají děti jako lidské štíty.

Pracovníci Červeného kříže na Twitteru uvedli, že do jimi podporovaných nemocnic v oblasti byly přivezeny desítky mrtvých a zraněných. Červený kříž oznámil, že mezi mrtvými je 29 dětí mladších patnácti let, a upozornil na to, že „podle mezinárodních humanitárních zákonů je třeba civilisty v době konfliktů chránit“. Asi tři desítky dětí jsou mezi zraněnými.

Generální tajemník OSN António Guterres vyzval k „nezávislému a urychlenému vyšetření“ útoků. „Generální tajemník zdůrazňuje, že všechny strany se musí nepřetržitě snažit vyhýbat civilním obětem a ničení civilních objektů v rámci provádění vojenských operací,“ uvedl v prohlášení mluvčí OSN Farhan Haq.

Kritické jsou také Spojené státy, které jinak stojí na straně sunnitské koalice. „Všechny strany také vyzýváme k tomu, aby podnikly nezbytné kroky k ochraně civilistů v souladu s tím, jak to žádá mezinárodní právo. Vyšetřit by se měly i ostatní známé operace, při kterých přišli o život civilisté,“ podotkla mluvčí amerického ministerstva zahraničí Heather Nauertová.

Už v minulém týdnu Saúdy vedená koalice zabila 55 civilistů v provincii Húdajdá. Podobné útoky přicházejí po celou dobu občanské války z obou stran konfliktu.

Saúdská Arábie bojuje v Jemenu od roku 2015 na straně tamní sunnitské vlády proti šíitským rebelům. Rijád tvrdí, že šíity vyzbrojuje jeho hlavní rival v regionu – Írán. Povstalci v minulosti vypálili na Saúdskou Arábii již několik raket a mířili i na Rijád. Většinou je sestřelila saúdskoarabská protivzdušná obrana.

Saúdská Arábie je ve světě kritizována za to, že při koaličních náletech nebere ohled na civilisty a mnoho jich při těchto útocích umírá. Jemenská občanská válka začala v roce 2014, kdy šíité obsadili hlavní město Saná. O život od té doby přišlo na deset tisíc lidí a miliony Jemenců přišly o domovy. Zemi trápí hladomor a cholera.