Je to absurdní, Slovensko se do únosu Vietnamce aktivně nezapojilo, řekl ve výboru Kaliňák

Zpravodaj ČT: Opozice chce vazební stíhání Kaliňáka a předčasné volby (zdroj: ČT24)

Exministr vnitra Robert Kaliňák (Smer-SD) znovu odmítl obvinění, že sám vydával pokyny k únosu vietnamského podnikatele slovenským vládním speciálem. Kaliňák považuje tato tvrzení za scestná a absurdní. Uvedl to po mimořádném jednání branně-bezpečnostního výboru parlamentu.

Část mimořádného jednání výboru měla probíhat veřejně, ale na Kaliňákův podnět se uskutečnilo celé za zavřenými dveřmi. Podle exministra v tomto případě nelze rozlišit tajné a neutajované informace. Schůzku svolal předseda Slovenské národné strany (SNS) Anton Hrnko na podnět strany Most-Híd.

Ani rok nestačil Kaliňákovi a jeho resortu, aby důvěryhodně vysvětlili, jak slovenská strana postupovala. Je tu podezření, že se snaží utajit nějaké kroky, na které ani člověk jako Kaliňák není úplně hrdý. Vtáhl Slovensko do mezinárodního skandálu, ukazuje se, že bezpečnostní složky nefungují, jak mají.
Beata Balogová
šéfredaktorka SME

Kaliňák připouští, že Slovensko k činu mohlo přispět neúmyslně

Podle Kaliňáka zatím dílčí výsledky vyšetřování hovoří o možném neúmyslném zapojení Slovenska do akce vietnamské tajné služby. Denník N, který přinesl informace o přímém zapojení slovenské strany do únosu, podle exministra lže a nabízí pouze neověřená fakta bez jakýchkoli důkazů. „Jde o jednoznačný pokus politikařit,“ podotkl Kaliňák.

„Pokud jsem byl naivní, prosím, ale nepředpokládal jsem to. Ani dnes mi nejde do hlavy, aby váš partner z jiné země osobně přijel s cílem, aby někoho unesl. To je věc, které mohu těžko uvěřit,“ řekl.

Podle opozičního poslance Miroslava Beblavého nezazněly na výboru takové informace, aby se dalo jasně určit, zda slovenské úřady o únosu věděly, nebo nevěděly.

„Pan Kaliňák dnes prohlásil, že se vědomě na únosu nepodíleli, a možnost nevědomé spolupráce nemohl vyloučit. Podle mě pořád platí, že ani po dnešku stále nevíme, jak to vlastně celé bylo,“ řekl zákonodárce. Kaliňák byl podle něj velice nervózní, což by něco mohlo naznačovat.

Kladu si otázku, proč by Vietnamci riskovali takovou akci, pokud by to neměli aspoň částečně předem dohodnuté. Tím špíš, že je známo, že Robert Kaliňák má dobré vztahy s Vietnamem a jeho představiteli.
Marek Vagovič
investigativní novinář, Aktuality.sk

Exministr absolvoval kvůli kauze detektor lži, kterým podle svých slov prošel. Opozice i někteří experti ale závěry nepřijali – mimo jiné proto, že Kaliňák dotazy formuloval sám.

Předseda koaliční strany Most-Híd Béla Bugár prohlásil, že pokud se potvrdí podezření, že slovenští vládní představitelé na únosu aktivně spolupracovali, je připraven z koalice odejít. Kvůli případu se už sešli nejvyšší slovenští ústavní činitelé.

Prezident Andrej Kiska v pondělí oznámil, že ministryně vnitra Denisa Saková ztratila jeho důvěru, ta ale pochybení odmítá a rezignovat nehodlá.

Vagovič: Díky zapojení německé policie není možné případ zamést pod koberec (zdroj: ČT24)

Trinh byl unesen loni 23. července v centru Berlína společně s jednou ženou, která ho doprovázela. Později se objevil ve Vietnamu a v lednu byl odsouzen za zpronevěru. Hanoj tvrdí, že podnikatel a funkcionář, který předtím v Německu usiloval o azyl, se do země vrátil dobrovolně. Podle Berlína šlo o únos a o bezprecedentní porušení německého i mezinárodního práva.

Před soudem zatím stanul pouze Long N. H., který si loni v Praze půjčil dvě auta, která byla využita ke sledování Trinha a jeho únosu. Berlínský soud ho za napomáhání únosu tento měsíc poslal na tři roky a deset měsíců do vězení.